Dovolená Bulharsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky




  Bulharsko - navigace  
zájezdy Bulharsko Hotely a ubytování Bulharsko
Last minute Bulharsko Informace Bulharsko
Víza Bulharsko Fotogalerie Bulharsko
Mapy a průvodce Bulharsko Recenze hotelů Bulharsko
Diskuze Bulharsko  



Bulharsko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceRecepty
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Pro Bulharskou kuchyni jsou typické tři základní složky, které se používají již od starých dob. Prvním komponentem je bílý slaný sýr. Je zvláštní svým složením a vyrábí se z kravského či ovčího mléka. Každý ho asi zná pod názvem „balkánský sýr“ nebo „sýr feta“. Tento sýr je nedílnou součástí různých bulharských pokrmů od šopského salátu po banicu. Další složkou je jogurt (kiselo mljako). Kvůli baktérii „lactobactericum bulgaricum“, již jogurt obsahuje, ho nenajdete nikde jinde na světě. Bulhaři tento jogurt konzumují v různých formách snad každý den po celý život. Poslední součástí je rostlina saturejka (čubrica). Svým složením je vlastně podobná oreganu.
Roste téměř po celém Bulharsku, po sklizni se drtí a používá na ochucení jídel jako koření.
Kuchyni určitě také ovlivňuje velké množství minerálních pramenů. Všechny složky, jež voda obsahuje, dávají jídlu osobitou chuť a aroma, které je proslavené daleko za hranicemi státu.
Denní jídelníček Bulharů se od toho našeho dost odlišuje. Snídani zpravidla tvoří jogurt a jemný štrúdl se špenátem či sýrem (banica). Oběd i večeře začíná salátem. Ze salátů si určitě každý vybere, jelikož druhů je opravdu nepřeberné množství (např. šopska – salát s bílým sýrem, krastavici – okurka, damati – rajské, ovčarska – sýrový salát, mešani – míchaný). Po salátu následuje hlavní jídlo z hovězího či vepřového masa se zeleninou, vinnou révou a pepřem. Jako desert vám podají sladké pečivo plněné ořechy a sirupem (baklava).
Bulharsko je proslavené svými pokrmy na rožni. Tradiční jídla z mletého masa jsou například kebap, šašlik a kjufty. Kebap se připravuje ze sekaného telecího masa, nebo jako směs vepřového a hovězího, silně kořeněného pepřem, novým kořením, červenou paprikou a cibulí. Mezi bulharské minutky patří řízek a ramstek s luk (na cibulce). Národní jídlo také představuje fazolová polévka (bob čorba), která se připravuje všemi možnými způsoby, proto chutná na různých místech různě. Další bulharskou specialitou a polévkou je tarator. Tarator je studená polévka z kyselého mléka, okurek, ořechů a česneku. Přidává se do ní olivový olej a kopr a podává se spolu s likérem. Mezi vegetariánskou stravu můžeme řadit imambajaldu – modrý baklažán plněný zeleninou).
Do Bulharska už také pronikly zahraniční vlivy, proto můžete zajít do MCDonald’s, KFC a Pizza Hut. Po celé zemi najdete čínské, turecké i italské restaurace se svými národními jídly.
Určitě nesmíte zapomenout ochutnat a ohodnotit bulharské pivo. Máte na výběr hned několik značek. Zagorka se vyrábí hned ve dvou druzích – special a gold. Po celé zemi vám nabídnou Astiku a nepříliš chutnou Kamenitsu. Ta lepší piva se připravují v provinciálních městech. Je to například Pirinsko pivo (z Blagoevgradu) a Shumensko Pivo (ze Shumenu). Pivní lahve se vyrábí ve 330 a 500 ml.

Podobně jako v jižních zemích je v Bulharsku oproti našim zvyklostem posunutý čas stolování. Snídaně se málokdy podávají před osmou hodinou ranní a na večeře Bulhaři chodí zpravidla po osmé hodině večerní. Proto pokud se budete obávat, že na vás nezbude místo, stačí, když do restaurace přijdete před 19.30.
Pro bulharské stolování je typické, že dostanete jeden příbor na všechno. Když tedy dojíte předkrm, musíte si příbor položit na ubrousek, abyste měli čím jíst hlavní jídlo.
Určité je důležité vám sdělit, že jestliže si objednáte grilované pokrmy (kuřecí řízky a vepřový kebab), je to všechno, co vám přinesou. Pokud k tomu chcete přílohu – hranolky, saláty, rýži a zeleninu – musíte si ji doobjednat zvlášť za další poplatek. Saláty se většinou servírují před hlavním jídlem, ale samozřejmě můžete salát přehlédnout a počkat si na misku s vybraným jídlem. Chleba vám nikdy nedají zadarmo, zřídka kdy je čerstvý a nikdy vám ho nepřinesou s máslem ani marmeládou.
Obnos, který máte zaplatit, vám určí číšníci nebo číšnice, kteří vám na stůl přinesou lístek z pokladny. Celkovou sumu zaplatíte před vaším odchodem. Někteří číšníci cizincům přidražují, obzvláště kolem pláží a lyžařských objektů, a tak si před placením účtenku ověřte.

Slovníček pokrmů:

Baklava – sladký, tučný zákusek z listového těsta s různými náplněmi
Džuveč – vařená směs v hrnci z různých druhů zeleniny s masem a brambory
Kačamak – kukuřičná kaše zapékaná s vajíčkem, sýrem, podává se v kameninové nádobě
Kavarma – guláš ze skopového nebo vepřového masa se zeleninou a rajčatovým protlakem, podávaný v kameninové nádobě, v níž se připravoval
Kebapče – šištičky meltého masa na grilu
Kjufte – kuličky meltého masa na grilu
Mešana skara – masová směs na grilu
Miš-maš – jednoduchý pokrm z míchaných vajíček, rajčat, paprik a ovčího sýra
Ovčarska – ovčácký salát, míchaný salát se šunkou a olivami a se strouhaným ovčím sýrem
Palačinka – plněná čokoládou, marmeládou
Pasti – koláčky různého tvaru
Patladšan – salát z lilků
Salata bob – vazolový salát s cibulkami v octě a oleji
Sirene po šopski – ovčí sýr s rajčaty a vejci zapékaný v hliněné nádobě
Sirene po trakijski – šopský salát obložený lukankou
Skumrja – grilovaná makrela
Snešanka – okurkový salát s jogurtem a kousky vlašských ořechů
Šopska salata – šopský salát
Tarator – studená okurková polévka s koprem vlašskými ořechy a množstvím česneku
Torta – dort

Banica – pečivo
Bjurek – pečivo plněné kozím sýrem


Průvodci a mapy


Bulharsko...
Bulharsko
70 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz