Dovolená Bulharsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky








  Bulharsko - navigace  
zájezdy Bulharsko Hotely a ubytování Bulharsko
Last minute Bulharsko Informace Bulharsko
Víza Bulharsko Fotogalerie Bulharsko
Mapy a průvodce Bulharsko Recenze hotelů Bulharsko
Diskuze Bulharsko  



Bulharsko

 --> Chcete do země jet? --> Praktické informace

Nemocnice, první pomoc, pojištěníKde tam a jak vyměním peníze?Jak volat? (mobil, telefonní budky, telef.karty)Místní doprava-->Kde se najíst a napít?Nákupy, obchody, tržištěElektrické zásuvky, spotřebičeSpropitnéPolicie
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Podobně jako v jižních zemích je v Bulharsku oproti našim zvyklostem posunutý čas stolování. Snídaně se málokdy podávají před osmou hodinou ranní a na večeře Bulhaři chodí zpravidla po osmé hodině večerní. Proto pokud se budete obávat, že na vás nezbude místo, stačí, když do restaurace přijdete před 19.30.
Pro bulharské stolování je typické, že dostanete jeden příbor na všechno. Když tedy dojíte předkrm, musíte si příbor položit na ubrousek, abyste měli čím jíst hlavní jídlo.
Určité je důležité vám sdělit, že jestliže si objednáte grilované pokrmy (kuřecí řízky a vepřový kebab), je to všechno, co vám přinesou. Pokud k tomu chcete přílohu – hranolky, saláty, rýži a zeleninu – musíte si ji doobjednat zvlášť za další poplatek. Saláty se většinou servírují před hlavním jídlem, ale samozřejmě můžete salát přehlédnout a počkat si na misku s vybraným jídlem. Chleba vám nikdy nedají zadarmo, zřídka kdy je čerstvý a nikdy vám ho nepřinesou s máslem ani marmeládou.
Obnos, který máte zaplatit, vám určí číšníci nebo číšnice, kteří vám na stůl přinesou lístek z pokladny. Celkovou sumu zaplatíte před vaším odchodem. Někteří číšníci cizincům přidražují, obzvláště kolem pláží a lyžařských objektů, a tak si před placením účtenku ověřte.

Některé restaurace ve velkoměstech a rozlehlejších městech (v oblasti s turistickými atrakcemi, kolem lyžařských a plážových resortů) často nabízí jídelní lístky překládané do angličtiny, občas do němčiny a francouzštiny. Ale dejte si pozor: ceny na jídelních lístcích napsaných pouze v angličtině, němčině nebo francouzštině budou obvykle značně vyšší než ty ceny zaznamenané v dvojjazyčném menu (psaném v bulharštině a jiné cizím jazyce). V tomto případě si prostě dvojjazyčné menu vyžádejte.

Mnohé restaurace jsou otevřené denně od 11.00 do 15.00, a pak znovu od 18.00 do 23.00, ale rychlá občerstvení jsou většinou otevřená po celý den i večer.
Co tam nesmím jíst a pít?
Jídlo:
Restaurace jsou sice na dobré hygienické úrovni, ale stejně než sníte ovoce nebo zeleninu, určitě si ji nezapomeňte omýt v čisté vodě, anebo pokud to jde, tak oloupat. Dejte si pozor na zmrzlinu prodávanou na ulici. Je totiž docela možné, že se jim v tom horku rozteče a oni ji znovu zmrazují. S mlékem by mělo být nakládáno s nedůvěrou, jelikož často není pasterizované, ačkoliv převařené mléko, pokud jsou dodržovaná hygienická pravidla, je také dobré. Kromě toho čaj a káva by měly být v pořádku, poněvadž voda by měla být vždy ošetřena varem.

Voda
Ve velkých městech je k pití vhodná i voda z kohoutku. Možná nebude mít skvělou chuť, ale určitě nezpůsobí žádné bolesti. Nicméně zřetel by měl být brán na menší vesnice a na vzdálená místa, jako jsou kláštery, kde je vodovodní potrubí možná tak staré, jako budova sama. Ideálním zdrojem pitné vody jsou fontány v městských parcích a před kostely i kláštery. Můžete si z nich i znovu naplnit láhev. Vodní trysky známé jako cheshma často najdete podél hlavních ulic. Ty rovněž nabízí stále dodávanou čistou, lahodnou a bezpečnou vodu.
Jestliže jste na pochybách, tak si vodu důkladně převařte nebo přefiltrujte. Ovšem musíte počítat s tím, že ve vyšších nadmořských výškách se voda vaří už při nižších teplotách, a tak může hrozit, že se bakterie nezničí všechny. Jinak plastové láhve s minerální vodou zakoupíte všude.
Pokuste se opravdu vyvarovat jiné vodě než pitné, protože s požitím špatné vody se mohou přinejlepším dostavit střevní potíže.


Průvodci a mapy



© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






AZ elektro

Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz