Dovolená Barma / Myanmar


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Barma / Myanmar - navigace  
zájezdy Barma / Myanmar Hotely a ubytování Barma / Myanmar
Luxusní zájezdy Barma / Myanmar Informace Barma / Myanmar
Last minute Barma / Myanmar Fotogalerie Barma / Myanmar
Víza Barma / Myanmar Recenze hotelů Barma / Myanmar
Mapy a průvodce Barma / Myanmar Diskuze Barma / Myanmar



Barma / Myanmar

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceRecepty
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Barmská kuchyně je zajímavou směsí barmských, monských, indických a čínských vlivů. Základem každého barmského jídla je rýže, ke které se podávají různá karí, nejčastěji z ryb, drůbeže, krevet a skopového. Barmánci jedí velmi málo hovězího a vepřového masa, neboť jídla z hovězího jsou nepřípustná pro většinu hinduistů a barmských buddhistů a konzumaci vepřového zapovídají natové. Mnoho barmských buddhistů ve skutečnosti nejí maso žádných čtyřnohých živočichů a v průběhu buddhistického půstu v období dešťů jedí pouze syrovou zeleninu a ovoce. Téměř všichni řezníci v Myanmě jsou buď muslimové nebo Číňané.
Barmská jídla je na rozdíl od mnoha čínských pokrmů třeba dlouho připravovat a nejlepší jsou v době oběda, kdy jsou čerstvě uvařená.

Barmská karí jsou v Asii nejmírnější co se týče použití čili a mnoho kuchařů čili vůbec nepoužívá. Karí se obvykle připravují tak dlouho, dokud se z jednotlivých přísad oddělí olej a plave na povrchu. V některých restauracích ještě olej přidávají, protože jídlo stojící v hrncích i po několik hodin je pod vrstvou oleje chráněno před znečištěním hmyzem a bakteriemi.
Oblíbeným zakončením barmských jídel jsou lisované naložené zelené čajové lístky doplněné směsí sezamových semínek, opražených fazolek, sušených garnátů, smaženého česneku, arašídů, naloženého kokosu a zázvoru a jiných křupavých přísad. Tato mazlavě vypadající hmota lístků nemusí na některé cizince působit lákavě, ale pokud se nedáte odradit vzhledem pokrmu, zjistíte, že chutná velmi dobře.
Nudlové pokrmy jsou nejčastěji podávány ke snídani nebo jako lehké občerstvení mezi hlavními jídly. Nejoblíbenější je mohinga z rýžových nudlí s kuřetem nebo rybou, která se jí lžící a pomocí jídelních hůlek.
V Mandalaji a v Šanském státě lze ochutnat šanskou kuchyni, která je velmi podobná kuchyni severního Thajska. Oblíbeným jídlem jsou široké šanské rýžové nudle s karí a různé rybí a masové saláty, v celém Šanském státě jsou také běžné rýžové krekry.
Šanská nudlová polévka z tenkých pšeničných nudlí ve slabém vývaru s kousky kuřete marinovaného v čili je velmi oblíbená v celé Myanmě, ale nejčastěji se podává v Mandalaji a v Šanském státě.
Ve velkých i menších městech po celé Myanmě je velké množství čínských restaurací, které mnohdy podávají regionální speciality velmi odlišné od čínských jídel nabízených v západních zemích.
Běžné jsou také indické restaurace, které ale mnohem častěji najdete v Yangonu než v jiných místech, a většinu z nich provozují indičtí muslimové, některé i hinduisté. V hlavním městě si můžete dát výborný kuřecí pokrm dan bauk (biryani) a také vegetariánské thali podávané na banánovém listu, kdy za neomezenou konzumaci zaplatíte jednotnou cenu. Indické restaurace mimo Yangon bývají velmi jednoduché.

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro







Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz