Dovolená Brazílie


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky








  Brazílie - navigace  
zájezdy Brazílie Hotely a ubytování Brazílie
Luxusní zájezdy Brazílie Informace Brazílie
Last minute Brazílie Fotogalerie Brazílie
Víza Brazílie Recenze hotelů Brazílie
Mapy a průvodce Brazílie Diskuze Brazílie
Okružní plavby Brazílie  



Brazílie

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

prodejce ananasu prodejce ananasuDříve než se sem před více než 500 lety dostali portugalští kolonisté a jejich afričtí otroci, žili na území Brazílie indiánské kmeny. Stejně jako je dnes pestrá brazilská populace, pestrý je i její jídelníček. Portugalci přispěli například klobásami a solenou treskou, Afričané přivezli speciální druh palmového oleje a manioc. Indiáni je zase naučili bohatě využívat ovoce a zeleninu.
Národní jídlo Feijoada představuje dokonalé spojení portugalské a africké kultury. Původně to bylo jídlo, do kterého otroci zamíchali vše, co bylo k dispozici. Dnes začíná být stejně sofistikované jako jídla kuchyně francouzské. Stejně oblíbeným pokrmem zůstává i „bacalhau“ - sušená treska milovaná všemi Portugalci. Původně byla jídlem mořeplavců, neboť treska v prosoleném stavu vydržela dlouhé měsíce plavby.
Střední a severní oblasti Brazílie jsou zase pověstné vepřovým a hovězím masem. Často zpracovávaným ve formě ragú nebo hustých polévek. Typické brazilské příchutě obsahují česnek, cibuli, oregáno a sladkou i pálivou papriku. V mnoha jídlech se objevuje tropické ovoce, zejména mango, banány, papája, kokosový ořech a ananas. Výborný je i národní nápoj „caipirinha“ z limetkové šťávy, cukru a pálenky z cukrové třtiny.

Brazílie Brazílie Brazílie, ale především Rio de Janeiro, je jedničkou pro milovníky dobrého jídla. Hotely mají většinou velmi dobré snídaňové bufety s různými druhy tropického ovoce ,ale na obědy a na večeře je lépe si zajít do bufetů typu : "per kilo" to znamená , že vaše spotřeba je vážena a podle toho zaplatíte úhradu, nebo do churaskarií ,kde platíte vstup dle úrovně cca 8 - 15 US (v RS dle kursu) a konzumujete dle chuti. Je možné říci,že i ty levnější poskytují pro nás výběr na úrovni velmi kvalitní restaurace.V těchto restauracích dostanete papírové kolečko z jedné strany červené a z druhé zelené.Pokud je zelenou barvou nahoře znamená to : ano - mám hlad , noste a nabízejte (mimo samoobslužný bufet mezi stoly chodí další číšníci, kteří nabízejí různé druhy grilovaného masa) , pokud je kolečko červenou barvou nahoře, znamená to: ne-již jsem plný.

Brazílie trh kořením - Ilheus trh kořením - IlheusNápoje
Pije se zde pivo vcelku dobré kvality,jedno z místních piv má značku Bohemia a vaří se blízko Ria. Jako většina národů i Brazilci milují chlazené pivo. Nejlepší piva jsou regionální jako třeba Bohemia z Petrópolisu, Cerpa z Pará. Bavaria chutná trochu jako naše plzeňské pivo. Xingu je sladké, černé pivo ze Santa Catarina.
Nejrozšířenější brazilská piva jsou Arctica a Brahma.
Brazilské víno je poněkud horší kvality než chilské, ale je dobré vyzkoušet všechno.
Sucos – džusy jsou v Brazílii velmi oblíbené. V každém městě je mnoho „džusových“ barů, ve kterém se džusy připravují z opravdu čerstvého ovoce, jež se vyznačuje vynikající chutí. Když budete v Brazílii, neměli byste si nechat ujít ochutnávku takového čestvého džusu. Můžete ho pít s ledem a s cukrem. Často je džus ředěný vodou.
Caldo de cana je čerstvá šťáva z cukrové třtiny.
Brazilčané milují kávu velmi silnou a ještě hodně teplou. Nazývají ji „cafezinho“. Pijí ji s mlékem a s velkým množství cukru. Café com leite je káva s teplým mlékem, kterou Brazilčani pijí většinou ke snídani.
Chá je čaj, který je oblíben téměř stejně jako káva. Pouze ve státu
Rio Grande do Sul, převládá oblíbenost nápoje maté, což je silný čaj s povzbuzujícími účinky.

Typickým brazilským nápojem je " Caipirinha". Je to drink z třtinové pálenky , třtinového cukru a rozsekaných limetek. Opravdu dobrá caipirinha je téměř „umělecký výtvor“.
(Může se také připravovat z vodky "Caipiroska", ale není to ono.) Jedna chladná Caipirinha Vás v horku osvěží , druhá Vás dostane do nálady ,po třetí suverénně ovládnete sambu a po čtvrté mluvíte portugalsky. Pátou si v horku raději nedávejte.
Na Copacabaně je rovněž velké množství stánků ve kterých nabízejí osvěžující čerstvě rozseklé chlazené kokosové ořechy.


Cachaca je nápoj s vysokým obsahem alkoholu, který se vyrábí z cukrové třtiny. Je samozřejmě několik druhů a také kvalit. Cachaca se vyrábí již od dob otroctví. V současnosti existuje přes 100 druhů cachacy. Mezi nejlepší značky cachacy patří Velho Barreiro, Ypioca, Pitú, Carangueijo, Sao Francisco.Ve většině distilérkách vyrábějících tento nápoj se můžete zúčastnit exkurze a také ochutnávky.




Vegetariánství je v Brazílii velmi oblíbené. V restauracích najdete běžně nabídku mnoha vegetariánských jídel. Je tu také mnoho vegetariánských restaurací.

Mnoho druhů ovoce a zeleniny nemají jiný název než španělský. Je těžké je proto překládat:

Abate – avokádo
Abacaxi – ananas
Acaí – krupičnaté ovoce, má tmavě fialovou barvu a jeho chuť připomíná chuť lesních plodů
Acerola – obsahuje velké množství vitaminu C, má chuť třešní
Alface – salát
Alho – česnek
Ameixa – švestka
Bacaba – amazonské ovoce, které se používá k výrobě sirupů a vína
Caja – chutná jako hruška
Cenoura – mrkev
Cupuacú – nejlépe chutná s mlékem a s cukrem
Fruto-do-conde – zelené ovoce, velmi populární, připomíná jablko
Laranja – pomeranč
Maca – jablko
Mamao – papaya
Mangaba – má podobnou chuť jako hruška
Melancia – vodní meloun
Morango – jahody
Murici – ovoce, které připomíná chuť karamelu
Pera – hruška
Pupunha – tučné ovoce z amazonského pralesa, které je bohaté na vitamíny
Repolho – zelí


Brazílie Brazílie Brazílie

Zajímavé odkazy

Odkaz na restaurace

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






AZ elektro

Miele - robotický vysavač



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz