Dovolená Turecko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Turecko - navigace  
zájezdy Turecko Hotely a ubytování Turecko
Last minute Turecko Informace Turecko
Víza Turecko Fotogalerie Turecko
Mapy a průvodce Turecko Recenze hotelů Turecko
Diskuze Turecko Okružní plavby Turecko



Turecko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítRecepty
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Turecká kuchyně je známa především svou bohatostí. Turecko má dostatek úrodné půdy, teplé podnebí a suché oblasti jsou od nepaměti zavlažovány. Ze čtyř stran je omýváno mořem, které dává hojnost ryb. Na loukách se pasou krávy a v sušších oblastech ovce a kozy.Bazary překypují množstvím ovoce, zeleniny a všech možných druhů koření.
Vaření je zde radost - a konzumace také. Nedílnou součástí teplých i studených jídel jsou nejrůznější saláty v daleko větším množství, než jsem zvyklí u nás.Časté jsou saláty ze syrového nebo kompotovaného ovoce.
Turecká kuchyně je velmi zdravá, jídla jsou často vařená nebo dušená, pokud se smaží, tak na kvalitním oleji, nejčastěji olivovém. Maso se často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech.
Z nápojů se těší velké oblibě ayran, což je směs jogurtu a vody v poměru 2:1. Někdy se přidává i česnek nebo trochu pepře. Je to zdravý a nesmírně osvěžující nápoj. Pokud jde o přílohy, kraluje mezi nimi rýže upravená nejrůznějšími způsoby: s kořením, mandlemi, těstovinami, anebo s kousky masa. V Istanbulu potkáváte pouliční prodavače s pojízdným "akváriem", ze kterého si můžete koupit výtečnou teplou rýži.
Mezi typická jídla turecké kuchyně patří z hlavních jídel kebab což jsou plátky masa prokořeněné nabodnuté na rožeň a pečené. Maso se odkrajuje postupně z otáčejícího se rožně, takže se neustále dopéká nové. Dalším typickým jídlem je kefte. Jsou to vlastně mleté masové placičky. Můžeme také doporučit plněné papriky zvané dolmates s rajskou omáčkou. Dalším, výborným typickým tureckým jídle jsou vinné listy plněné masovou nádivkou.
Oblíbený je i baklažán s masem a bramborami zapékaný v kameninových miskách. Typickými nápoji jsou především ayran, což je jogurt s vodou smíchaný v poměru 2:1a mírně okořeněný, z teplých nápojů káva a vynikající čaj podávaný v malých 10 cl skleničkách je velice silný a velice dobrý.

Průvodci a mapy


Turecko...
Turecko
20 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy




AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz