Dovolená Tunisko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Tunisko - navigace  
zájezdy Tunisko Hotely a ubytování Tunisko
Last minute Tunisko Informace Tunisko
Víza Tunisko Fotogalerie Tunisko
Mapy a průvodce Tunisko Recenze hotelů Tunisko
Diskuze Tunisko Okružní plavby Tunisko



Tunisko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Tuniská kuchyně je nesmírně rozmanitá a bohatá. Kombinuje v sobě středomořské pochoutky s tradičními arabskými pokrmy. Pochutnat si tak můžete na evropských, nejčastěji francouzských, lahůdkách i na arabských pokrmech. Pokrmy zpravidla připravované na olivovém oleji se skládají z množství zeleniny, oliv, ryb, kuřecího, skopového nebo hovězího masa a jsou hodně kořeněné. Řada pokrmů obsahuje skopové maso, v Tunisku velmi chutné. Pokud chcete ochutnat nefalšovanou tuniskou kuchyni, tak si kromě hotelových komplexů, zajděte i do místní restaurace. Nejznámějším tuniským jídlem je kuskus. Ten připomíná hrubozrnnou krupici a připravuje se z pšeničné nebo ječné mouky. Na stolech téměř vždy najdete harisu, což je velmi ostrá kořeněná pasta, která se používá jako doplněk k mnoha masům. Dětem zase chutnají »tažíny«. To jsou vaječné nákypy s masem, jež je ochuceno koriandrem. Jestliže je kuskus národním pokrmem, tak jádrem tuniské kuchyně je chléb. Ten dostanete téměř ke každému pokrmu. Ceny chleba a pečiva jsou kontrolovány dokonce vládou. Konzumují se zejména bagety. Ochutnat můžete i standardní tuniský chléb – tabouna.
Výborné jsou i ryby. Údajně nejlepší restaurací na celé Djerbě je Princesse d'Haroun, která se nachází poblíž přístavu v Houmt Souku. Toto zařízení má krásný interiér, ceny jsou na místní poměry příjemné a podávají se zde i alkoholické nápoje, což v této muslimské zemi není v restauracích vůbec pravidlem.

Saláty
Díky dobrému klimatu, které zajišťuje dobrou úrodu, můžete v Tunisku konzumovat saláty během celého roku. Nejoblíbenějším salátem je tuňákový, který je servírován s dresinkem z citrónu a olivového oleje. Salade mechouia je pikantní salát z rozmačkané grilované zeleniny.
Polévky
I polévky jsou oblíbené a často podávané. Ochutnat můžete například Lablabi – kořeněnou kuřecí polévku, která je podávaná v kuse chleba – jednoduchý, levný, ale chutný pokrm, který je v oblibě zejména mezi dělníky. Konzumuje se většinou ráno, velmi zřídkakdy ho naleznete na jídelním lístku po poledni. Další pochoutkou je chorba, kořeněná polévka, která dostala svůj název podle nádoby, ve které se připravuje. Jednou její variací je chorba fric, která je připravována s krupicí. Tyto polévky přijdou vhod zejména v dlouhých chladných dnech. Rybí chorba je specialitou oblasti Sfax. Zde můžete také ochutnat další specialitu – tchich, polévku připravovanou ze sušených chobotnic.
Vaječné pokrmy
Tunisané jsou mistři v přípravě vajec. Mezi speciality se řadí briq. Standardní briq je briq á l´oeuf, což je vejce zabalené v lístkovém těstě ve tvaru trojúhelníku a osmažené, servírované s plátkem citrónu. Pokrm můžete konzumovat rukama. Existuje mnoho variací jak připravit tento pokrm – s tuňákem, krevetami...... Servíruje se většinou jako předkrm. Ochutnat můžete i ojja, což jsou vejce vařená v kořeněné omáčce na způsob harisy. Někdy se vejce do této omáčky ještě máčí.
Kuskus
Tuniský národní pokrm připravovaný z krupice. Existuje více jak 300 způsobů jak kuskus připravit – sladký, slaný, kyselý.....Kuskus není oddělené zrno, ale je odvozený z tvrdé pšenice. Předpokládá se, že za jeho vznik mohou Berbeři a primitivní hrnce na vaření tohoto pokrmu se našly i v hrobkách, jejichž stáří se odhaduje na rok 200 před Kristem. Kuskus se prodává téměř kdekoliv, instantní nebo předvařený. Dříve ho připravovaly doma zejména ženy. Předvařený kuskus se objevil jako výsledek emancipace žen. Kuskus, jak doma dělaný, tak předvařený se vaří v páře v couscoussier. Tento speciální druh výbavy na vaření kuskusu se skládá z velké nádoby vyrobené z cínu, hliníku, oceli nebo z kameniny, která má dvě části. Ve spodní části se dusí maso nebo zelenina v horní části samotný kuskus. Vyměnitelná horní část má děravé dno, kterým proudí pára ze spodu, která přináší i vůni dušeného masa či zeleniny.
Mořské pokrmy
Ryby a mořské plody jsou k dostání téměř všude, ale bohužel jsou poměrně drahé.
Moučníky
Po Francouzích zde zůstaly obchůdky plné čokolády, croissantů a koláčů, po Turcích zase baklava a loukoum. Nejchutnější loukoum pochází prý z Kairouanu, který je také proslavený díky malým koláčkům z datlí a krupice – makhroud. Specialitou jižního Tuniska je corne de gazelle – pečivo plněné oříšky a medem.
Ovoce
Tunisko je rájem pro milovníky ovoce. Jediné období, které je, co se týče nabídky ovoce chudší je jaro. Ale i v této době není problém sehnat čerstvé pomeranče. První ovoce, které dozrává v nové sezóně, jsou mišpule. Jsou hned následovány třešněmi, meruňkami, švestkami, melouny a vodními melouny. Na konci června se objeví na scéně grepy, avšak grepy nejlepší chuti se na trh dostávají až v srpnu. V tuto dobu si můžete pochutnat na vynikajících hroznech z oblasti Kelibia, na fících a hruškách. Pichlavé hrušky neboli plody kaktusu opuncie, jsou také velmi oblíbené. Objevují se od října do prosince. Koupit je můžete například na trzích, kde Vám je také oloupou, takže nemusíte mít z trnů strach. Nikdy se však nedotýkejte neoloupaných plodů holýma rukama. Trny jsou tak maličké, že je téměř nevidíte, ale zaručeně je poté ucítíte. V říjnu se objevují také granátová jablíčka, která stejně dobře vypadají jako chutnají. V listopadu dozrávají datle. Nejlepší jsou deglat ennour (prsty zlata).
V Tunisku můžete ochutnat také velké množství citrusů – pomeranče, mandarinky. Jejich sezóna začíná v prosince a vrcholí v březnu. Během celého roku jsou lehce dostupné banány. Banány z oblasti El-Haouaria a z jižních oáz jsou menší a mnohem sladší než banány importované.

Nápoje
Tunisané milují kávu a dobrá káva je v Tunisku k dostání téměř všude. V každé restauraci mají přístroj na výrobu kapučina. Nejoblíbenější kávou je expres, což je malé množství silné černé kávy. Zdejší capucin nemá s kapučinem téměř nic společného, jedná se o černou kávu s mlékem. Kapučinu je nejblíže café direct. Servíruje se i turecká káva zvaná café turc. Populárním nápojem je i čaj, který se ale konzumuje a připravuje odlišným způsobem. Všechny druhy čaje – černý, zelený a mátový – se připravují tak že se čajové lístky, voda a cukr svaří. Nápoj se pak konzumuje z malých šálků. Čaj, na který jsme zvyklí my, můžete většinou dostat jen v hotelích nebo turistických restauracích.
Téměř všude je k dostání levná balená voda. Nejoblíbenější značka je Safia.
Alkohol jako takový Islám zakazuje. Dá se ale koupit v některých obchodech a je k dostání v restauracích a barech. Obchody prodávají alkohol od poledne do 18.30 hodin, kromě pátku. Alkohol, který si koupíte, musí být ukryt v papírových sáčcích nebo obale.
Mezi nejpopulárnější pivo se řadí Celtia. Místní specialitou je například Thibarine, nápoj, který se vyrábí ve vesnici Thibar. Vyrábí se podle tajného receptu předávaného z generaci na generaci. Jedná se o bylinný likér používaný jako aperitiv. Ochutnat můžete i likér vyráběný z fíků – boukha.


Průvodci a mapy



© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro





Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz