Dovolená Švýcarsko


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Švýcarsko - navigace  
zájezdy Švýcarsko Hotely a ubytování Švýcarsko
Last minute Švýcarsko Informace Švýcarsko
Víza Švýcarsko Fotogalerie Švýcarsko
Mapy a průvodce Švýcarsko Recenze hotelů Švýcarsko
Diskuze Švýcarsko  



Švýcarsko

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Švýcarská kuchyně je velmi chutná, i když o ní zlí jazykové tvrdí, že vůbec není původní – je hodně inspirovaná recepty z okolních zemí.
Jídla, přílohy i způsoby přípravy se na území Švýcarska v jednotlivých částech země velmi liší, tak jako se liší i způsob života a ostatní tradice jednotlivých skupin obyvatel.
Obecně se dá říci, že základ tvoří velký výběr různých druhů chleba (bílý, tmavý, celozrnný), mléčných výrobků, jako jsou mléko, jogurty, máslo, a samozřejmě pestrý výběr nejrůznějších sýrů, které ke švýcarské kuchyni neodmyslitelně patří. Maso (velký podíl telecího a hovězího, ale i vepřové, kuřecí a krůtí) se připravuje mnoha různými způsoby. Jako přílohy jsou podávány francouzské brambory, těstoviny, rýže a různé druhy omáček. Opomenout však nesmíme ani různé druhy sladkostí a především čokoládu, která si zde vydobyla světovou proslulost.
Švýcarská kuchyně je charakteristická svými přísadami, které se zpravidla v jiných zemí těžko koupí. Proto není jednoduché, zachutnají-li návštěvníkovi zdejší pokrmy, aby si je po návratu z cest vařil stejně i doma. Jedná se především o různé druhy sýrů, ale i koření.

Typická švýcarská snídaně se skládá z chleba s máslem nebo margarínem, s marmeládou nebo medem. Může být i sýr nebo obilniny s mlékem. Pije se studená a horká čokoláda či káva nebo čaj. Oběd je většinou hlavním jídlem, i když někteří Švýcaři po anglickém stylu jedí pouze něco malého, např. sendvič. K večeři může být maso na některý způsob nebo typicky švýcarsky upravovaný sýr.

Co se týče pití, konzumuje se hodně piva (bohatý výběr různých světově proslulých i lokálních značek). Nejen ve francouzsky mluvících oblastech bývá na stole často láhev kvalitního značkového vína, které se v zemi pěstuje.Tajemství švýcarských vín prý patří k těm nejlépe chráněným v celé zemi. Populárním pitím jsou i drinky vyráběné z ovoce - mezi nejlepší patří Kirsch, Marc, Pflümli a Williams. Z teplých nápojů převažují jako jinde v Evropě káva a čaj.

Každá švýcarská oblast má své vlastní speciality:

- fondue - kdy se namáčí chléb do výtečného horkého sýra (ve Švýcarsku obvykle ementál nebo vacherin) doplněného o bílé víno, trochu mouky a česnek a raclette (jídla s tekutým rozpuštěným sýrem) ve francouzské části

- párky, pečené maso a rösti (nakrájené smažené brambory v německé části)
- tence nakrájené sušené maso v oblastech Graubünden (Grizonsko) a Valais
- polenta a rizoto v italsky mluvícím Ticinu

- Oblíbeným jídlem Švýcarů je viande sechée, dušené hovězí nebo vepřové maso z okolí Valais a Grisons, kde se tato pochutina nazývá Bündnerfleisch.
- Papet vaudoir je lahodné jídlo připravované z pórku a brambor.
- Typickou ženevskou specialitou je pieds de porc (tedy něco jako vepřové nohy).
- Oblíbené jsou také ryby, které většinou pocházejí z místních jezer nebo jsou dovážené z Francie. Obvyklými přílohami jsou brambory a různé druhy chleba.
- Leckerli, basilejská specialita, je medový koláč s cukrovou polevou.
- Oblíbený je také Gugelhopf, piškotové pečivo s dutým středem, něco jako naše koblihy, když do nich cukráři zapomenou přidat marmeládu.
- Když jsme u sladkostí, nesmíme vynechat ani světově proslulou švýcarskou čokoládu. Nejlepší je úplně čerstvá, ale vynikající je také jako poleva nebo náplň do různých dortíků.


Müsli - objeveny na konci 19. století, nejčastější druh Birchermüsli
- ovesné vločky s ovocem a cukrem rozpuštěné v mléce
- typická švýcarská snídaně
Polévky - ve Švýcarsku jsou velmi oblíbené, často obsahují malé knedlíčky
Bündnerfleisch - jedna z nejznámějších švýcarských polévek připravovaná z hovězího nebo vepřového masa
Berner Platte – uzené hovězí nebo vepřové maso, popř. různé druhy salámu, šunky podávané
s fazolemi nebo bramborem a zelím
švýcarský sýr – nejznámější druhy Greaerzer, podávaný s bílým vínem, a ementál
Rösti – národní specialita typická pro německou část Švýcarska, na kostičky nakrájené,uvařené
brambory zapečené se sýrem
čokolády – Nestlé, Milka


Zajímavé odkazy

Zajímavé stránky o švýcarském víně

Průvodci a mapy


Střední...
Střední Evropa 1:700 000 - autoatlas
248 Kč
Rhona...
Rhona - Andermatt – Ženeva - Rhone Radweg -  Cyklostezka
369 Kč
Švýcarsko...
Švýcarsko
279 Kč
Švýcarsko...
Švýcarsko
128 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy




AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz