Dovolená Jihoafrická republika


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Jihoafrická republika - navigace  
zájezdy Jihoafrická republika Hotely a ubytování Jihoafrická republika
Luxusní zájezdy Jihoafrická republika Informace Jihoafrická republika
Last minute Jihoafrická republika Fotogalerie Jihoafrická republika
Víza Jihoafrická republika Recenze hotelů Jihoafrická republika
Mapy a průvodce Jihoafrická republika Diskuze Jihoafrická republika


Naše tipy zájezdů - Jihoafrická republika
JAR aktivně: safari Kruger, Garden Route, Kapské Město - s českým průvodcem
Země: Jihoafrická republika
Strava: Dle programu
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 82990,-

Jihoafrická republika

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Přírodopis --> Zvířata

-->Nebezpečná zvířata
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Dodržujte základní bezpečnostní pravidla, nehlaďte volně pobíhající psi a kočky a nedotýkejte se také jiných zvířat pokud si nejste stoprocentně jisti, že je to bezpečné. V JAR se nachází obrovské množství divokých zvířat od brouků, hadů, pštrosů, lvů, slonů, buvolů až po jaguáry a krokodýly. Tyto velká zvířata žijí většinou v parcích, kde budete mít k dispozici zkušeného průvodce, který vám vždy řekne, co je bezpečné a tyto pravidla se musí dodržovat. V žádném případě se nevydávejte na vlastní pěst do volné přírody, protože byste mohli, bez patřičných znalostí, velice lehce přijít ke smrtelnému úrazu. Chraňte se dlouhými kalhotami a vhodnou obuví před hady a hmyzem.
Velká pětka
Velká pětka, obrovský magnet, který do JAR přitahuje ročně stovky tisíc návštěvníků. Velká pětka zahrnuje pět nejnebezpečnější lovených zvířat Jihoafrické republiky. I když se v dnešní době stále častěji začíná používat pojem Velká šestka, tím šestým zvířetem se stala velryba, do Velké pětky se zatím oficiálně stále ještě řadí těchto pět savců – lev, leopard, nosorožec (bílí i černý), slon a buvol.

Africký buvol (Syncerus caffer)
Mnoho lidí je překvapeno, že se buvol řadí mezi pět nejnebezpečnějších lovených zvířat v JAR. Jak by něco takového, co připomíná krávu, mohlo být tak nebezpečné. Nenechte se ale mýlit, tyto zvířata zavinila, i když ne vlastní vinnou, smrt nejednoho riskujícího lovce. Mají obrovskou sílu, s přehledem dokáží zahnat i lvy a mnozí je považují za nejnebezpečnější zvíře Velké pětky. Věřte, že pokud se náhodou octnete uprostřed stáda těchto obrů a jeden z nich se na Vás upřeným pohledem zadívá, již těžko ho budete srovnávat s mírumilovným a líným skotem.
Dospělí buvoli jsou tmavě hnědí, mláďata jsou nejprve zbarvená červeno hnědě. Jak samci, tak i samice mají mohutné rohy, které se u starších jedinců spojují na vrchu hlavy a vytvářejí jakési beranidlo či výrůstek.
Doba páření buvolů v JAR trvá od března do května, mláďata se rodí po 12 měsících po oplodnění samice. Obvykle se narodí pouze jedno, váží okolo 30ti kilo. Průměrná váha buvolů je okolo 700 kg, v kohoutku měří okolo 1,5 metrů. Existují však i kusy, které váží až 900 kg! Samice jsou samozřejmě menší, váží mezi 500 – 600 kilogramy. Buvoli vydávají různé zvuky a mnoho pozorovatelů je tím překvapeno, protože si většinou myslí, že takhle řvát umí jen lvi.
Jihoafričtí buvoli nejsou jen zuřiví a silní, ale také velmi mazaní. Mezi lovci se vyprávějí různé příběhy. Raněný buvol je prý schopný vrátit se několik kilometrů za svým pronásledovatelem a napadnou ho zezadu. Také fotografové jsou často překvapeni reakcí těchto zvířat, která velmi ochotně zapózují, ale pak si Vás bez milosti chtějí prohlédnout zblízka. Charakteristické rysy buvolů, které nespatříte u jiných býložravců je jejich odvaha a týmová spolupráce. Napadenému jedinci mnohdy přispěchají na pomoc ostatní členové stáda, i když byl buvol napaden třeba lvem. Buvoli se živí převážně trávou, ale spásají i nízké keře a stromy. Spatřit je můžete téměř ve všech národních parcích.

Africký slon (Loxodonta africana)
Africký slon je největší savec žijící na zemi (pevnině). Největší jedinci dorůstají až do čtyř metrových výšek a mohou vážit až 6 tun. Samice jsou menší, ale i tak mnohdy dorůstají tří metrů a váží okolo 3 tun. Jak samici, tak samice mají kly. Velké kly dospělého jedince mohou vážit až 60 kg. Slon se dožívá 60 – 70 let. Je velmi zajímavé, že si sloni pamatují své předchozí zážitky, jak negativní tak pozitivní, z kterých se dokáží poučit do budoucnosti. Odtud snad také plyne rčení „Mít paměť jako slon“. Také životní cyklus slonů se velmi podobá lidskému. Od neposedných dětí, pubertálních výrostků, bouřlivých mladíků, inteligentních dospělých, po moudré a zkušené starce. V každém sloním stádu vládne matriarchát, vede ho vždy dospělá samice. Ona stádo chrání, vede a poroučí mu. Stádo se většinou skládá ze samic různého věku a mláďat obou pohlaví. Dospělí sloní samci se od stáda vždy oddělí a putují světem sami nebo v malých skupinkách. Na rozdíl od ostatních savců, sloní samice nerodí mláďata každý rok. Mláďata se rodí každé 3 až 4 roky po dvouletém těhotenství samice. Novorozená mláďata váží okolo 100 kg. Stejně jako u člověka, tak i u slonů, je narození mláděte velkou událostí. Celé stádo ho chrání a stará se o něj. Také sloni vydávají velkou řadu zvuků. Troubí, křičí a vysílají také zvuky, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné.
V JAR se podařilo slony zachránit před vyhynutím. Dnes můžete slony spatřit v mnoha národních parcích Jihoafrické republiky.

Levhart (Panthera pardus)
Levhart je považován ze nejkrásnější kočkovitou šelmu v JAR a pokud se mu podíváte do oči, jistě s tím budete souhlasit. Je třetí největší kočkovitou šelmou, po tygrovi a lvovi. Jihoafričtí leopardi mají rezavě hnědou až zlatavou barvu s řadou černých znaků se světlejším středem. Mláďata se rodí po třech a půl měsících těhotenství. Samici se většinou narodí tři mláďata, která uschová v dírách v zemi nebo hustém křoví. Matka své mladé velmi dobře střeží před vetřelci – lvy, hyenami nebo leopardy, pro které jsou mláďata lehkou kořistí. S matkou zůstávají rok. Matka je učí postarat se sami o sebe a přežít v divočině.
Levharti si získávají svůj obdiv díky své rychlosti, hbitosti, mazanosti a také díky skvělému nočnímu vidění. Mají také úžasnou trpělivost a tak je jejich snaha něco ulovit, většinou korunována úspěchem. Velká přizpůsobivost tohoto predátora je dána také rozličnou skladbou stravy. Živí se převážně malými druhy antilop, nepohrdne však ani liškami, rybami a hmyzem. Dokáží také přežít z odpadků. Levhart je ovšem skvělým lovcem, zabíjí tiše, rychle a bez zbytečných efektů. Zabíjí většinou kousnutím do krku oběti, které tak protrhne průdušnici. Poté co se nasytí, tak zbytek kořisti zahrabe nebo přikryje a vrátí se na místo zpět, když má hlad. Levhart také skvěle leze a loví v korunách stromů a to zejména v oblastech, kde má na zemi konkurenci – lvy nebo hyeny. Dospělí samci mohou vážit až 55 kg.
Leopardi vydávají různé zvuky, které například oznamují teritorium, vábí samice nebo jsou projevem zloby. Levharty můžete potkat v mnoha národních parcích, zejména v Krugerově národním parku, v národním parku Pilanesberg a malé skupinky žijí také v Dračích horách.

Lev (Leo panthera)
Lvi jsou největší a nejsilnější predátoři v JAR. Lidské pokolení bylo tímto dravcem odjakživa fascinováno a mnoho lidí se stalo a stále ještě stává kořistí těchto králů džungle.
Dospělý lev váží okolo 190 kg, samice okolo 130 kg. Průměrná výška samců v kohoutku je 120 cm a jejich délka může být od 250 do 300 cm, od čenichu ke konci ocasu. Samce od samic rozeznáte díky hřívě, která pokrývá samcovu hlavu, krk a ramena. Loví většinou velká zvířata jako jsou zebry, pakoně a velké druhy antilop. Velmi často také ale napadají buvoly, hrochy, nosorožce, žirafy a mladé slony. Jsou však také mrchožrouti a když se naskytne příležitost neváhají ji využít. Velmi často také uloupí kořist jiným, slabším predátorům.
Lvi mají rodinnou povahu a pomáhají jeden druhému, snad nejvíce ze všech kočkovitých šelem. Samice loví a starají se o mláďata. Ta se rodí po 15 až 15 týdnech po oplodnění samice. Zvuky, které vydávají lvi jsou opravdu impozantní a často jsou tím pravým synonymem pro zvuky africké džungle. Kromě zvuků, komunikují lvi i postoji těla a značkováním teritoria. Agresivitu dávají najevo ceněním zubů, mrskáním ocasem a stáhnutím uší. Pokud potkáte lva v takovémto postoji, doporučujeme rychlý ústup.
Bohužel subsaharská Afrika je posledním útočištěm těchto nádherných zvířat. Jihoafrická republika se může pochlubit velkým výskytem těchto šelem. Spatřit je však vyžaduje dávku štěstí.

Černý nosorožec (Diceros Bicornis)
Toto zvíře, které dokáže běžet rychlostí až 60 km/h, je pohromou pro vše co si usmyslí zlikvidovat. Černý nosorožec je mnohem agresivnější, v porovnání se svým bílým kolegou. Bohužel černý nosorožec je na pokraji vyhynutí avšak JAR dosáhla výrazných úspěchů v záchraně tohoto unikátního tvora. Dospělý nosorožec měří v kohoutku okolo 1,7 metrů a váží přes 1 tunu. Má šedivé zabarvení a dva rohy. Má ostré pysky, které jsou určeny ke spásání křovin a dřevnatých rostlin, na rozdíl od nosorožce bílého, který má pysky mnohem citlivější.
Samici se většinou narodí jen jedno mládě, váží okolo 40 kg a zůstává s ní 2 až 3 roky.
Nosorožci jsou samotářská zvířata. Mladí nosorožci jsou ale často spatřeni v malých skupinkách, které vytvářejí pro ochranu. Mladý samec také často doprovází samce staršího. Nosorožci milují bahno a válení v něm. Takto ochlazují svoji kůži a chrání se před různými parazity. Během horkých dnů často hledají úkryt pod stromy a v hustých keřích. Jihoafrické republice se podařilo vyhrát bitvu o záchranu tohoto tvora, který se pomalu, ale jistě vrací do volné přírody. V JAR spatříte největší populaci těchto zvířat z celé Afriky. K vidění jsou v mnoha privátních rezervacích po celé zemi, v KwaZulu-Natal a národním parku Pilanesberg v Severozápadní provincii.

Bílý nosorožec (Ceratotherium simum)
Bílý nosorožec je druhý největší suchozemský savec, po slonovi a je větší než nosorožec černý. Je to zvíře z prehistorických časů, které se za miliony let vývoje země změnilo jen nepatrně. Co příroda nedokázala za miliony let, to se člověku málem podařilo za jedno století. Naštěstí i bílým nosorožcům se zvětšila šance na přežití a v národních parcích a rezervacích v JAR se jich začíná vyskytovat stále více. Jejich kůže je tlustá, má šedivou barvu a je většinou hladká. Bílí nosorožci, mají na rozdíl od nosorožce černého, velmi klidnou povahu. Nedoporučuje se ale zkoušet co tyto přírodní tanky vydrží, velmi rychle byste se totiž mohli ocitnout pod zvířetem vážícím až 2 500 kg! Tito nosorožci, jsou na rozdíl od černých, také velmi závislí na vodě. Samci si velmi dobře hlídají své teritorium, na kterém strpí pouze pár samic a podřízené samce. Pouze dominantní samec se může pářit se samicemi.
Jak černí tak bílí nosorožci vydávají různé zvuky.


Průvodci a mapy


Johannesburg...
Johannesburg
135 Kč
Jižní...
Jižní Afrika - průvodce přírodou
395 Kč
Pretoria...
Pretoria
135 Kč
Johannesburg...
Johannesburg 1:15 000
134 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro





Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz