Dovolená Portugalsko


Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky




  Portugalsko - navigace  
zájezdy Portugalsko Hotely a ubytování Portugalsko
Last minute Portugalsko Informace Portugalsko
Víza Portugalsko Fotogalerie Portugalsko
Mapy a průvodce Portugalsko Recenze hotelů Portugalsko
Diskuze Portugalsko Okružní plavby Portugalsko



Portugalsko

 --> Chcete do země jet? --> Zajímavosti, postřehy, informace od návštěvníků

FadoAzulejosPověst o barceloském kohoutovi-->Portugalská vína
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

sklípek s portským vínem v Portu sklípek s portským vínem v PortuOd svého vstupu do Evropské unie zlepšuje Portugalsko svou paletu vín. Každá vinařská oblast – „regiao demarcada“ zaručuje víno vysoké kvality a je určena zákonem.

Značky vín:

Vinhos Verdes pochází z vinohradů v provincii Minho. Mohou být bílá i červená. Vyrábějí se z hrozna, které zraje vysoko nad zemí na stromech nebo opěrách.

Bílý Bucelas se vyrábí z hroznů Arinto na severozápadě od Lisabonu. Je to výborné suché víno a často se porovnává s Chablis, výborně se hodí k rybám.

Moscatel de Setúbal se pěstuje v kopcích Arrábidy kolem Palmely. Je to světoznámé dezertní víno obzvláště od firmy María da Fonseca. Víno se uchovává v sudech až padesát let, než se stáčí. Sklepy jsou přístupné veřejnosti.

Bairrada pochází z Beiry a je známá více než tisíc let. Převládá modrá odrůda Baga ze které se produkuje intenzívní vyzrálé červené víno.

Colares se nachází u Sintry a je proslavené jako ročníkové červené víno.

Lagoa pochází z oblasti Algarve a v současnosti se tu produkuje nejlepší víno. Toto víno je levné a hodí se k místním rybím specialitám. Kupuje se většinou v demižonech.

Madeirská vína
Již někdy v 16.století sem přijížděli lodě nakupující místní víno. Mimo jiné pomáhalo námořníkům před onemocněním kurdějemi a to díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů. Zjistilo se také, že víno mělo lepší chuť po návratu námořníků z tropických oblastí.
Původní způsob produkce madeirského vína je především na venkově dodržován dodnes. Lidé sesbírají víno, odnesou jej do kamenné či betonové nádoby do stodoly, kde jej sešlapou. A protože stále platí pověra, že kdo šlape víno je zdravý a hodně vyroste, na této části procesu výroby se podílejí zejména děti. Poté, co jsou hrozny vymačkány, shrnou se do středu nádoby, kde je vinaři omotají silným lanem. Na vytvořený balík pak položí prkna a začnou s přímým lisováním.
Dodnes se používá proces výroby zvaný „estufagem“. Víno se vaří šest měsíců na slunci za pomoci horké vody v trubkách. Potom se uchovává šest měsíců při teplotě 40 – 50 °C a teprve potom se do ní přidá brandy. V současnosti se čtyři druhy révy často míchají s jinými odrůdami.

Sercial se vyrábí z bílého hroznového vína, které se pěstuje ve více než 800 m nad mořem. Mělo by dozrávat nejméně 8 let, doporučuje se podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě mírně vychlazené.

Madeirské víno si pro svoji vyjímečnost nechával posílat např. Sir Winsto Churchill a dodnes putují pravidelné zásilky do Bílého domu.

Dodnes se používá proces výroby zvaný „estufagem“. ten má napodobit přirozený proces, který víno prodělávalo při dlouhé plavbě po moři a tím se vytvořila jeho specifická chuť. Víno se vaří šest měsíců na slunci za pomoci horké vody v trubkách. Potom se uchovává šest měsíců při teplotě 40 – 50 °C a teprve potom se do ní přidá brandy. Do sušších vín se přeidává ještě před estufagem. V současnosti se čtyři druhy révy často míchají s jinými odrůdami. díky speciálnímu technologickému postupu při výrobě se může dobře uzavřená a skladovaná madeira dožít takřka neomezeného věku. výrobci se chlubí až 200 let starými lahvemi s původním obsahem.

Sercial se vyrábí z bílého hroznového vína, které se pěstuje ve více než 800 m nad mořem. Mělo by dozrávat nejméně 8 let, doporučuje se podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě mírně vychlazené.

Verdelho je bílé hrozno, které se pěstuje 400 – 600 m nad mořem. Je sladší než Sercial a doporučuje se podávat k madeirskému dortu nebo k masu. Má zlatohnědou barvu.

Boal se vyrábí z bílého hrozna sklízeného v nadmořské výšce 400 metrů. Podává se k sýrům a dezertům, má polosladkou chuť.

Malvoisie je nejslavnější z madeirských vín. Vyrábí se z hrozna Malvasia, které se pěstuje na vinicích na útesech. Přes den vstřebává teplo a výsledkem je tmavé víno. Většinou se podává jako digestiv.
sudy s portským vínem sudy s portským vínemPortské víno
Tradičním portugalským produktem je portské víno, které je pojmenováno dle druhého největšího portugalského města Porto. Ačkoli o věhlas portského vína se zasloužili především jeho největší konzumenti – Angličané, réva pro jeho výrobu se pěstuje v údolí severoportugalské řeky Douro. Portské se vyrábí z více než čtyřiceti druhů hrozna.
Hrozno se sbírá do velkých proutěných koší a pak se přemísťuje do výrobny. Zpracované hrozny se pak na lodích dopravují do Porta, kde se v mnoha sklípcích portské víno plní do lahví a vyváží do celého světa. Vyrábí se z více než čtyřiceti druhů hrozna.
Portské víno obsahuje 20% alkoholu, jelikož kvašení hroznů se přerušuje přidáváním lihu, což zároveň zvyšuje trvanlivost vína. Mladé a levné portské se nazývá ruby (červené), starší a dražší je tawny (žlutohnědé). Levné druhy tawny se míchají z červených a bílých hroznů.

Po 18 měsících od sklizně mohou dodavatelé vyhlásit své nejlepší víno za "ročníkové". O 6 měsíců později se víno stáčí do lahví a tím se započíná proces uzrávání. Dobré portské ročníkové víno zraje kolem 15 let. Je nutné ho před pitím slít.

Ročníky vhodné k pití:
1960 - je stěží k sehnání
1963 - silné
1966 - kvalitní, z chudé úrody
1970 - nejlepší ročník
1975 - slabé

Ročníky ještě nevhodné k pití:
1977 - druhý nejlepší ročník od 70. let
1980 - obyčejné, ale taky výborné
1983 - silné
1985 - výrazné, lahodné už nyní
1991 - ročníkové
1994 - očekává se, že bude jedním z nejlepších z 20. století
1997 - poslední vyhlášený ročník



Zajímavé odkazy

Odkaz na provincii Douro a Trás-os-Montes

Průvodci a mapy


Portugalsko...
Portugalsko II. - DVD
79 Kč
Lisabon...
Lisabon
149 Kč
Madeira...
Madeira - Multimediální DVD
99 Kč
Lisabon...
Lisabon
143 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy








Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz