Dovolená Nový Zéland


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Nový Zéland - navigace  
zájezdy Nový Zéland Hotely a ubytování Nový Zéland
Luxusní zájezdy Nový Zéland Informace Nový Zéland
Last minute Nový Zéland Fotogalerie Nový Zéland
Víza Nový Zéland Recenze hotelů Nový Zéland
Mapy a průvodce Nový Zéland Diskuze Nový Zéland


Naše tipy zájezdů - Nový Zéland
Kia Ora - Jižním ostrovem po vlastní ose
Země: Nový Zéland
Strava: Beze stravy
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 72340,-
Kia Ora - Severní a Jižní ostrov po vlastní ose 18 dní
Země: Nový Zéland
Strava: Beze stravy
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 83390,-
Jižním ostrovem - pro náročné
Země: Nový Zéland
Strava: 
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 121200,-
Jižním ostrovem - pro náročné
Země: Nový Zéland
Strava: 
Doprava: pravidelná letecká linka
Cena od: 121200,-

Nový Zéland

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Přírodopis

Podnebí-->ZvířataRostliny
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

 Z fauny stojí za pozornost především ptáci, kterých tu uvidíte a uslyšíte opravdu obrovské množství. Někteří vás upoutají svým vzhledem, třeba jako pukeko. Je to nezvykle zbarvený modrozelený pták s červenou hlavou. Kupodivu je to velice smělý a otrlý živočich, který vám během krátké chvilky dokáže prozkoumat obsah odložené igelitové tašky.

Dalším zástupcem je velice plachý a nelétavý pták weka. Trochu svou vizáží připomíná kiwiho. Má však jinak tvarovaný zobák, což mu umožňuje lépe shánět potravu. Jeho jídelníček je celkem pestrý, rád si pochutná na hmyzu, myších, krysách a vajíčkách jiných ptáků. Umí velice rychle běhat a zároveň je dobrý plavec. Vyskytuje se především v oblasti West coast.

 Symbolem Nového Zélandu je pták kiwi, kterého dnes bez obrovského štěstí již ve volné přírodě neuvidíte. Chcete-li mít jistotu a setkat se s ním, budete muset zajít do některé z místních zoo. Předtím, než vstoupil na Nový Zéland první člověk, jich zde žilo asi 12 milionů nemaje žádného přirozeného predátora. Je to velice plachý nelétavý pták, žijící nočním životem. Je velice zajímavý. Má dlouhý zahnutý zobák a jeho peří je velice jemné, spíš připomíná vlasy. Kiwi je v celku líné zvíře. Dokáže prospat téměř 20 hodin denně. Samička, která je větší než sameček (měří asi 45 cm), snáší jedno vajíčko. To váží přibližně půl kilogramu, což představuje více než 20% váhy jejího těla. Samečci pak na vajíčku sedí skoro tři měsíce.

 Rozhodně další z novozélandských zajímavostí jsou blue penguins (modří tučňáci). Jejich výška je pouhých 30 cm. Díky tomu jsou označováni za nejmenší tučňáky na naší planetě. Pokud si nejste jisti, že jste narazili právě na tento druh, poznáte jej bezpečně podle bílého břicha a modrého pruhu, který se mu táhne přes celá záda od krku až k ocasu. Mláďata se líhnou od července do března. Inkubační doba je 36 dnů. Po narození váží pouhých 35 gramů. Bohužel, téměř 70% nově narozených mláďat umírá během prvního roku života. Často se stávají obětí predátorů nebo umírají z důvodu malého množství potravy. Jeden z rodičů vždy zůstává u vajec, druhý se vydává na volné moře lovit ryby pro celou svou rodinku.

Za potravou se vydávají před svítáním a vrací se až po západu slunce. Někdy jsou natolik vyčerpaní, že ujít pár kroků po pevnině k tomu správnému hnízdu, může trvat i hodinu. Jako dorozumívací signál mezi sebou používají pískání, kterým se ten domácí snaží navigovat toho z moře, aby trefil do správného hnízda na souši.

Praktickým poznatkem je, že koušou a smrdí jak naše slípky :o). Ve volné přírodě se s nimi můžete setkat třeba v zapadlých částech jeskyní v Cathedral Caves. Ale pozor, nerušit a už vůbec ne fotografovat s bleskem!!! Komerčně za penízky je potom můžete vidět v kolonii v Oamaru. Ta byla uměle založena v roce 1992. Všichni tučňáci jsou tu stále pod dohledem – k monitoringu je totiž každý vybaven čipem, který si nosí pod křídlem. Navíc v každém uměle vytvořeném hnízdě je skryta infračervená kamera. Při večerní organizovaném sledování jejich návratu z moře se tu též nesmí fotit! Pro ten správný zážitek je dobré mít s sebou při ruce dalekohled. Na denním nebo spíš nočním pořádku je tu jejich producírování se mimo kolonii, takže až budete vyjíždět z místního parkoviště dávejte pozor!

 Překrásný zpěv vydává na první pohled nenápadný černý pták s bílým peřím pod krkem. Jmenuje se tui. Jeho zpěv je opravdový unikát, má nádherný repertoár a rozsah. Dokáže napodobovat zpěv jiných ptáků, ale také zvuky vydávající jiná zvířata (třeba kočky).
Dalším zástupcem ptačí říše je horský papoušek kea, žijící pouze na Jižním ostrově. Můžete se s ním osobně setkat v horských oblastech Národního parku Mount Cook, ale také třeba při odpočinku na vrcholcích hor v Arthur´s Pass. Jeho poznávacím znamením je tmavě zelené peří a zahnutý zobák, připomínající dravce. Zespodu jsou křídla naopak krásně červená. Zbývá asi 2000 jedinců. Je velice drzý, stačí chvilka nepozornosti a už důkladně prohlíží obsah vašeho odloženého batohu.

S legendárním Moa se již bohužel nesetkáte, ale určitě stojí za to připomenout si, co byl vlastně zač. Moa byl obrovský nelétavý pták. Ke své smůle neměl žádná křídla na rozdíl od ostatních běžců, do jejichž kategorie patří. Když dorazili na ostrovy první Maorové, vyskytoval se moa v obrovském počtu. Smutnou skutečností nejen pro milovníky přírody a přírodovědce byl fakt, že byl tento pták záhy vyhuben. Kdy se tak přesně stalo není přesně známo. Některé historické prameny uvádí 14. století jiné pro změnu 17. století. Tento pozoruhodný obrovský pták (některé druhy dorůstaly až do výšky 2,7 m), si totiž nestihl vypěstovat pud sebezáchovy a strach z lidí. Maorové jej tak zvládli během pár let úplně vybít kvůli jeho lahodnému masu. Samotné slovo moa znamená v tahitštině „drůbež“. Jeho kosti si můžete prohlédnout třeba v jeskyni Ngarua caves (vstup 14,–NZD) v severní části Jižního ostrova.

Nejvíce nenáviděným zvířetem na Novém Zélandu je possum. Je to vačnatec vegetarián, který sem byl údajně přivezen z australské Tasmánie. Původním záměrem bylo chovat jej kvůli jeho kožešině. Tenhle záměr se však poněkud vymknul z ruky. Possumové se rychle aklimatizovali a rozmnožili. Dokáží napáchat obrovské škody především na porostech. Obzvlášť si pochutnávají na eukalyptech a pohutukawu. Odhadem jich zde žije asi 70 milionů a ročně dokáží sníst až 7 milionů tun vegetace. Jsou tu na ně pořádány hony ve velkém. Každý přejetý kus na silnici je vítán s nadšením!


© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro







Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz