Dovolená Malta


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Malta - navigace  
zájezdy Malta Hotely a ubytování Malta
Last minute Malta Informace Malta
Víza Malta Fotogalerie Malta
Mapy a průvodce Malta Recenze hotelů Malta
Diskuze Malta Okružní plavby Malta



Malta

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Současná maltská kuchyně je výsledkem vztahů původních obyvatel ostrova a mnoha cizinců, kteří na ostrov přicházeli po celá staletí, aby zde našli svůj nový domov. Maltská kuchyně je tedy výrazně utvářena nejen středomořskými, ale také britskými a mezinárodními vlivy. Většina restaurací nenabízí jen místní speciality, ale na výběr máte z pestré nabídky jídel z celého světa. Na Maltě máte mnoho možností, kde se dobře najíst od skromných rodinných lokálů v malých vesničkách až po překrásné staré restaurace se zahrádkami. Poobědvat můžete při klábosení místních štamgastů nebo při romantické atmosféře za vůně kvetoucího jasmínu v domech kdysi patřící maltské aristokracii.
Ať už zvolíte jakoukoli restauraci, jídlo odráží především kulinářské dědictví ostrova, které je dalším unikátním rysem maltské kultury.

Kulinářské dědictví
Tradiční maltské jídlo bylo ještě do nedávné doby úzce spojen s domovem. Stejně jako v dalších částech Středomoří, je hlavní jídlo dne – většinou oběd – dobrá příležitost pro setkání celé rodiny.
V dnešní době opět vzrostl zájem o bohaté kulinářské dědictví Malty. Mnoho televizních a rozhlasových programů, kuchařek i časopisů se často soustřeďuje na typická jídla malého ostrovního státu. Toto obživení povzbudilo více restaurací, aby začaly nabízet místní speciality. Často pyšně servírují svoje verze maltských delikates jako Lampuki Pie (rybí koláč), Rabbit Stew (dušený králík), Bragioli (hovězí maso s olivami) a nejrůznější pochoutky z italského syrovátkového sýru.

Tradiční maltské jídlo je velmi prosté a založené na ročním období. V době před zmrazováním mělo toto vše smysl. Rodiny byly velmi vynalézavé a ženy dělaly zásoby. Nejčastějším způsobem bylo nakládání a sušení přebytků úrody. V minulosti bylo stejně jako v ostatních jižních středozemských státech maso velmi vzácné a není tedy divu, že hlavní roli hrály ryby a mořští živočichové. I dnes mnoho starších lidí dodržuje starou katolickou tradici a jedí ryby každou středu a pátek. V maltských specialitách nesmí chybět také zelenina jako cukíny, artičoky, květák, hlávkové zelí, rajčata a brambory. Téměř v každé restauraci si můžete z jídelního lístku vybrat také nadívané dýně a rajčata či husté zeleninové polévky (minestra). Určitě si nenechte ujít vdovskou polévku (widow’s soup) s malým plátkem Gbejnietu (kozího či ovčího sýra). Velmi oblíbené jsou také sušené či čerstvé fazole. Ve většině obchodů je možné zakoupit pokrm Bigilla – hustou kaši z velkých fazolí s česnekem. Další výbornou zeleninovou specialitou je Kapunata, což je pokrm podobný francouzské ratatouille (francouzský zeleninový pokrm s cibulí, rajčaty a česnekem).
Při hojnosti ryb vám jistě zachutná rybí polévka Aljotta dochucená česnekem, chilli papričkou, rajčaty, rýží a několika špetkami majoránky a petržele. Výlet do Marsaxlokku na rybí trhy v neděli ráno vám ukáže, jak rozmanité mohou být ryby chycené v maltských vodách. Podle období se zde setkáte s okouny, parmicemi, mečouny a tuňáky, a brzo na podzim to jsou lampuky či delfíni. Toto velmi chutné, bílé maso je mezi ostrovany i turisty velmi oblíbené. Často se setkáte i s výborně připravenými chobotnicemi a olihněmi se smetanovými omáčkami.
Žádné povídání o maltské kuchyni by nebylo kompletní bez malé zmínky o chlebu. Tento chléb se peče v tradičních dřevem vytápěných pecích a díky tomu je na povrchu krásně křupavý a uvnitř skvěle nadýchaný.
Velmi dobrou svačinkou je např. „hobz biz-zejt“ , která se servíruje téměř v každém baru a stále patří k tzv. „baleným obědům“ farmářů a rolníků. Jedná se o velký krajíc kulatého chleba namočený v olivovém oleji namazaný zralými rajčaty a naplněný směsí tuňáka, cibule, česneku, rajčaty a kaparů.
Dalším oblíbeným hlavním jídlem je pastizzi – ovesná placka naplněná rozmixovaným hrachem nebo ricottou (bílý italský syrovátkový sýr). Každý pekař a bar nabízejí turistům svou vlastní verzi tohoto pokrmu.
Malťané jsou velcí milovníci sladkého. Nejoblíbenější pochoutkou je Kannoli, která pravděpodobně pochází ze Sicílie. Kannoli je křupavá, smažená placka naplněná ricottou nebo čokoládovými lupínky a kandovaným ovocem. Doporučujeme ochutnat také mandlovo-citrónový zákusek s polevou (figolli) nebo piškoty s mandlovým krémem (prinjolata).
Jako zákusek po večeři určitě přijde vhod ovoce, kterého je na ostrovech opravdu dostatek. Pochutnejte si na sladkých melounech, broskvích, hroznovém vínu, fících, mandarinkách a sladkých pomerančích.

Marsaxlokk - tržiště tržiště (autor: manželé Matějkovi)Marsaxlokk - tržiště(autor:manželé Matějkovi) tržiště (autor:manželé Matějkovi)Marsaxlokk - tržiště(autor:manželé Matějkovi) tržiště (autor: manželé Matějkovi)
Co tam nesmim jíst a pít?
Maltská kuchyně je velmi podobná italské. Převažují těstoviny a pizza. Na své si přijdou ale milovníci mezinárodní kuchyně a vegetariáni, protože Malťané jsou opravdoví gurmáni.
Nejdůležitějším zdravotním pravidlem je právě starost o to, co jíte a pijete. Nejčastějšími zdravotními problémy jsou žaludeční potíže. Přibližně 30-50% turistů trpí žaludečními problémy během jejich 14-denní dovolené. Jídlo i nápoje pečlivě vybírejte z jídelních lístků. Vyhýbejte se syrovému ovoci a zelenině, které koupíte na trhu, pokud nemáte možnost si je omýt nezávadnou vodou či si je oloupat.
Voda z vodovodu je na Maltě pitná, ale silně chlorovaná, proto doporučujeme pít vodu pouze balenou. Jakékoli vody v přírodě si raději nevšímejte. Buďte také pozorní, pokud si budete kupovat jídlo na ulici. Dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a ryb. Vyvarujte se pojídání syrových ústřic, mušlí a jiných lahůdek, pokud nejste dostatečně přesvědčeni o jejich kvalitě.

Kulinářský slovníček
Aljotta
Rybí polévka. Velmi hustá rybí polévka dochucená česnekem , rajčaty, čerstvou majoránkou a extra porcí rýže.

Bragjoli
Stočený plátek hovězího masa nadívaný strouhankou, natvrdo uvařenými vejci, šunkou a bylinkami. Maso je poté dušené na červeném víně.

Fenek
Na Maltě je téměř národním jídlem králík. Králík je nejprve mírně osmažený a poté dušený na červeném víně po několik hodin. Podává se nejčastěji s hranolkami, bramborami nebo salátem. Některé bary jsou proslulé právě svými recepty.

Figolla
Velikonoční specialita. Polévané sušenky s mandlovou náplní.

Helwa tat-Tork
Velmi sladká směs rozmačkaných a celých mandlí. Často je podávána ke kávě po dobré večeři.

Hobza
Výborný maltský chléb křupavý na povrchu a nadýchaný uvnitř. Ke svačině se podává nejčastěji s čerstvými rajčaty nebo sýrem gbejniet. Hobz bis Zejt je křupavý rohlík nebo tzv. Ftira (chléb ve tvaru kruhu), který je rozříznutý a potřený rozmačkanými rajčaty a naplněná směsí tuňáka, kaparů, cibulí a mátou.

Imqaret
Tyto malé smažené svačinky z listového těsta jsou naplněné datlemi. Nejlepší jsou ještě teplé a koupit je můžete u městské brány City Gate of Valletta.

Qaghaq tal – ghasel
Medové nebo sirupové kroužky z listového těsta. Podává se spíše ke kávě po večeři.

Kannoli
Výborné cukroví z listového těsta ve tvaru trubičky naplněné ricottou (bílý syrovátkový sýr z Itálie) nebo kouskama čokolády a kandovaným ovocem.

Kapunata
Maltská verze pokrmu ratatouille uvařená z rajčat, kaparů, lilku a zeleného pepře, často podávaný s grilovanou rybou.

Minestra
Prvním chodem každého jídla je na Maltě je polévka.Tradiční minestra je zdravá, hustá polévka obsahující čerstvou nebo opečenou zeleninu. Podává se často s tradičním maltských chlebem hobzou.

Pastizzi
Velmi oblíbená maltská svačinka. Pastizzi jsou malé balíčky listového těsta naplněné buď čerstvou ricottou nebo směsí rozmačkaného hrachu. Někdy je pastizzi dobře okořeněné.

Qarabali
Mladé dýně. Místní delikatesa. Nejčastěji jsou naplněné sekaným hovězím masem a petrželí a úpoté zapečené.

Ravjul
Těstoviny patří k nejzákladnějším pokrmům každé maltské rodiny. Těstoviny jsou upravovány podle nejrůznějších receptů. Ravjul je porkm podobný italským raviolám nejčastěji těsto naplněné čerstvou ricottou, petrželí nebo sekaným masem a polévaný omáčkou z rozmačkaných čerstvých rajčat, celeru a bazalky. Celé jídlo je posypáno parmazánem nebo římským sýrem.

Soppa tal- Armla
Polévka známá pod názvem „polévka vdovy“ velmi podobná jídlu minestra. Soppa tal- Armla je hustá zeleninová polévka s plátkem sýru gbejniet, který se pomalu rozpouští v horké polévce.

Timpana
Vařené makarony plněné menším množstvím sekaného masa a občas i natvrdo uvařenými vejci. Vršek makarónů je přikrytý křupavým lískovým těstem.

Torta tal-Lampuki
Asi nejpopulárnější pokrm podzimu, tedy v období, kdy je hlavní sezóna lovu ryby Lampuki nebo mečounů. Ryby mají bílé, jemné maso s málo kostmi. Vynikající je především osmažená na olivovém oleji nebo upečená v troubě s rajčaty, cibulí, kapary a bílým vínem. Další možností je potom rybí koláč se špenátem, květákem, kapary, hrozinkami, natvrdo uvařenými vejci a bylinkami. Směs je potom pokrytá tenkou vrstvou listového těsta.

Ceny jídel
Bochník chleba - 11 c
Pivo (lahev) - 30 c
Víno (lahev) - 1,30 Lm


© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy




AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz