Dovolená Malajsie


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Malajsie - navigace  
zájezdy Malajsie Hotely a ubytování Malajsie
Luxusní zájezdy Malajsie Informace Malajsie
Last minute Malajsie Fotogalerie Malajsie
Víza Malajsie Recenze hotelů Malajsie
Mapy a průvodce Malajsie Diskuze Malajsie
Okružní plavby Malajsie  



Malajsie

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informace-->Recepty a zajímavosti
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Nasi kembuli
Malajsie Co potřebujeme:
(přibližně pro 6 osob)
- 4 hrníčky proprané rýže
- 2 kusy skořicové kůry
- 10 najemno nasekaných šalotek (nebo 5 cibulí, místo šalotek je možné použít cibuli, šalotky však mají jemnější chuť)
- 2 stroužky česneku, utřené
- 5 lžic ghí
- 3 lžíce kešu oříšků
- 2 lžíce rozinek
- 4 lžíce koriandru
- 2 lžíce římského kmínu

Příprava:
1) Koriand a římský kmín povaříme asi 10 minut v 1 litru vody, poté scedíme do hrnce, ve kterém budeme vařit rýži.
2) Na ghí osmažíme kešu s rozinkami a odložíme stranou. Ve stejném ghí osmahneme skořicovou kůru a šalotky do změknutí, přidáme česnek, (neuvařenou) rýži a důkladně promícháme a přidáme kešu s rozinkami.
3) Do směsi vlijeme koriandrovo-kmínovou vodu a necháme vařit dokud rýže nezměkne.
4) Podáváme s pačedi.


Pačedi
Co potřebujeme:
(opět pro 6 osob)
- polovina ananasu nakrájeného na kousky (nebo ananasový kompot)
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce (černých) hořčičných semínek
- 1 kus skořicové kůry
- 3 badyány
- 2-3cm čerstvý zázvor, nastrouhaný
- 5 šalotek, nakrájených na tenké plátky
- 1 lžička čili
- 2 lžíce tamarindové šťávy
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce oleje

Příprava:
1) Smícháme hořčičná semínka s utřeným česnekem, na pánvi rozehřejeme olej a hořčičnou pastu osmahneme spolu se skořicovou kůrou a badyánem.
2) Přidáme šalotky, zázvor, ananas a vaříme dokud ananas nezměkne.
3) Přidáme čili, tamarindovou šťávu, třtinový cukr, cukr a podle chuti dosolíme.

Tipy:
1) pačedi připravujte společně s nasi kembuli, podstatně tím zkrátíte přípravu celého jídla
2) místo tamarindové šťávy je možné použít poloviční množství citrónové šťávy


Rýžová kaše s kuřetem
Očištěné kuře o váze cca 1 kg okořeňte 2 lžičkami zázvoru, přilejte 15 dl vody, vložte 2 mladé cibulky i s natí a vařte dobře přikryté asi 15 minut. Pak přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžičky glutasolu, osolte a opepřete. Nechejte vařit opět pod pokličkou asi 45 minut, až maso změkne. Uvařené kuře vykostěte a nakrájejte na velmi malé kousky. Ve vzniklém kuřecím vývaru rozvařte 250 g rýže na kaši. Potrvá to asi 2 hodiny, podle potřeby přitom doplňujte tekutinu a občas zamíchejte. Do hotové kaše dejte maso, které v rýži dle potřeby prohřejte. Nakonec pokrm ozdobte sekanou petrželkou a pokapejte sojovou omáčkou.


Nasi Goreng (Smažená rýže)
250 g rýže , 1-2 chilli papričky, 1 cibule, kečup, 2 stroužky česneku, sůl, sojová omáčka, 2 vejce (usmažená jako „volská oka“), rostlinný olej, bramborové lupínky (bílé), 1 rajče, okurka, salát
Uvaříme rýži, měla by být sypká. Ve woku nebo větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekané chilli papričky a jemně je osmahneme. Cibuli nadrobno pokrájíme a do sklovata podusíme společně s prolisovaným česnekem. Mírně osolíme, přidáme uvařenou rýži a za občasného míchání smažíme. Přilijeme trochu kečupu, osolíme a stále mícháme. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou.Na talíř servírujeme s rajčetem, okurkou a salátem, dozdobíme volským okem a bílými lupínky. Rozpis je pro dvě osoby.


Mee Goreng (Smažené nudle)
1-2 kostky instantních nudlí, 1 cibule, 1 stroužek česneku, kapusta (nebo zelí), mrkev, sojová omáčka (sladká), sůl, pepř, olej, 1 vejce, 1/2 šálku jemně krájeného kuřecího masa. Nudle zalijte horkou vodou a nechejte nabobtnat. Mezitím na troše oleje umíchejte vajíčko, případně přidejte pokrájené maso a smažte. Přidejte cibulku, na proužky pokrájenou kapustu či zelí, sůl, pepř a míchejte. Nudle nechte okapat a společně se směsí je chvilku zprudka osmažte. Nakonec dochuťte lžičkou sojové omáčky.
Jednodušeji se jídlo dá připravit tak, že na pánev dáte trochu oleje a trochu vody (dle odhadu cca 0,2 l) a přidáte kostku instantních nudlí. Nudle do sebe nasáknou veškerou vodu a začnou se samovolně smažit. Pak už jen dochutíte sojovou omáčkou a kořením a máte hotovou pravou indoneskou specialitu z chudších oblastí země.


Sambal s rybou
Celou rybu o váze asi 3/4 kg očistěte a omyjte. Po obou stranách prořízněte několikrát kůži a rybu potřete hladkou moukou. V rozpáleném oleji pečte tak dlouho, až maso změkne. V mixéru zpracujte v trošce oleje 1 lžičku kurkumy, 1 lžíci koriandru, 1/2 lžičky fenyklu, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 8 suchých chilli papriček (nebo 2 1/2 lžičky kayenského pepře). Smíchejte s 2 nakrájenými cibulemi a 4 stroužky utřeného česneku. Vzniklou pastu opatrně smažte na oleji. Dejte přitom pozor, aby se koření nepřipálilo. Pak přidejte 1/4 l kokosového mléka, 1/4 lžičky nastrouhané citrónové kůry, osolte a za stálého míchání odpařujte. Nakonec vložte rybu a vše povařte bez pokličky, až se tuk odděluje od zbytku šťávy a pokrm je dosti suchý.


Otak-otak
Očistěte 3/4 kg rybu (jakákoliv), omyjte, stáhněte kůži a vykostěte. 10 čerstvých papriček chilli (lze nahradit 3 a 1/2 lžičkami kayenského pepře), 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru a 20 mandlí zpracujte v mixéru nebo umelte. Přidejte 2 lžičky kurkumy, 1 a 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry a rozetřete. Rybí maso, kořeněnou pastu, 3 dl kokosového mléka, 2 ušlehaná vejce, 1/2 lžičky cukru, 3 lžíce citrónové šťávy a sůl vložte do mísy a třete, dokud se všechny složky dokonale nesmísí. Směs přendejte do kryté nádoby z ohnivzdorného skla a vařte v páře asi 30 minut. Otak-otak můžete také zabalit do alobalu a grilovat nebo péci na roštu.



Zajímavé odkazy

Kde sehnat přísady do exotických jídel
Recepty malajské kuchyně (v angličtině)
Recepty v časopisu Koktejl

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro





Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz