Dovolená Malajsie


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Malajsie - navigace  
zájezdy Malajsie Hotely a ubytování Malajsie
Luxusní zájezdy Malajsie Informace Malajsie
Last minute Malajsie Fotogalerie Malajsie
Víza Malajsie Recenze hotelů Malajsie
Mapy a průvodce Malajsie Diskuze Malajsie
Okružní plavby Malajsie  



Malajsie

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceRecepty a zajímavosti
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Mnohonárodnostní Malajsie se svými kulturními tradicemi dává tušit, že i v oblasti kuchařského umění půjde o jedinečný gastronomický zážitek. Rozmanitost různých národních kuchyní, použitých surovin i koření činí z malajsijské kuchyně skutečně ráj pro milovníky cizokrajných jídel. Jídlo je fantasticky kořeněné, výběr obrovský a ceny příznivé. Znalci soudí, že právě v Malajsii se soustřeďují všechny chutě a vůně jihovýchodní Asie. Základ malajsijské kuchyně samozřejmě tvoří jako u většiny asijských národů rýže, která se nejčastěji konzumuje s rybami, zeleninou a různými omáčkami. Malajci dovedou vyrobit z této suroviny úžasné kulinářské variace. V Malajsii tvoří nezbytnou součást přípravy jídel nejrozmanitější druhy koření - skořice, zázvor, anýz, chilli, kari a mnoho dalších, které u nás ani nejsou známé.
Mezi oblíbené místní pokrmy patří zejména nejrůznější rybí speciality, které se mohou podávat teplé jako hlavní jídlo se salátem, rýží nebo smaženými nudlemi nebo studené v podobě pikantního sendviče.
V malajských restauracích není jednoduché nalézt skutečně pravé malajské jídlo, protože jednotlivé kuchyně tohoto mnohonárodnostního státu se úzce prolínají. Můžete ochutnat čínská, nyonská (kombinace čínského a malajského jídla), indická, indonéská jídla. Restaurace nabízejí samozřejmě i jídla mezinárodní kuchyně.


Oblíbené pokrmy
Rýže (nasi) a nudle (mee) jsou hlavními součástmi jídelníčku. Rýže se vaří, smaží, rozvařuje na sladkou či slanou kaši atd.
Ryby se připravují většinou vcelku, plněné různými druhy koření a k nim se servírují různé omáčky, především z tamaryšku nebo kokosového mléka.
Plody moře se servírují zamíchané do rýže či smažených nudlí, v omeletách nebo s různými přílohami.
Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším potravinám. Servíruje se především s rýží, ochucené chilli a zázvorem.
Připravuje se také hovězí a vepřové maso, ovšem existují zde náboženská omezení. Muslimové mají vepřové maso zakázáno, a tak zůstává oblíbeným jídlem především pro Číňany.
Oblíbená je i soja a další luštěniny.
Používá se hodně sojové omáčky, ústřicové a rybí omáčky, dále cibule a česnek, zázvor, lemon grass, chilli, koriandr, skořice, kari, citronová šťáva, kokosová smetana a celá řada dalších surovin.
Malajsijská kuchyně se liší také v různých státech a oblastech, kde najdete různé krajové speciality.

Satays - masové kebaby v aromatické arašídové omáčce jsou malajského původu a patří k oblíbenému občerstvení.
Otak-otak – je ryba zabalená v banánových listech a grilovaná.
Rybí nebo kuřecí kari, pálivé kari krevety, aromatické maso na kari v kokosové marinádě – jídla připravená na tomto koření jsou také velmi oblíbená.
Oblíbenými moučníky jsou zejména želé a rýžové kaše, ochucené různými příchutěmi. Na první pohled zaujme modrá barva rýžových moučníků, kterou získávají díky modrým květům místní rostliny bunga telang.

Je zde také vynikající nabídka nealkoholických nápojů. Alkoholické nápoje jsou běžně k dostání, ale jsou drahé. Třetinka značkového piva se dá sehnat v supermarketu cca za 4 MYR, v restauraci za 6 MYR. Velká láhev (0,75 l) přijde v pouliční restauraci asi na 10 MYR. Skvělé je místní rýžové víno, stojí za ochutnání.

Malajci se velmi rádi a často stravují v restauracích, takže jich tu najdete velké množství a můžete si tak vybrat podle své chuti. Musíte však počítat s místními zvyklostmi především náboženského charakteru.V muslimských restauracích nehledejte vepřové maso nebo alkohol, hinduisté vás zase rozhodně neuctí hovězím masem.
Nejlevnější stravování se nabízí v nespočetných pouličních restauracích. Oběd na ulici stojí od 2 MYR výše.


Tropické ovoce
Malajsie V Malajsii najdete bohatý výběr ovoce a zjistíte, že řadu druhů vůbec neznáte. Už jenom pohled na všechny ty barvy a tvary je velikým zážitkem. Určitě navštivte některý z mnoha trhů, pořídíte tam úžasné fotografie a můžete některý druh pro nás neznámého ovoce zkusit ochutnat. Banány, papayu a ananas zakoupíte všude za velmi nízké ceny. Banány jsou ovšem jiné, než ty, které se k nám dovážejí ze Střední Ameriky. Jsou mnohem menší a mnohem více aromatické, s výraznější chutí. Samozřejmostí jsou kokosové ořechy, které si ovšem můžete opatřit přímo pod palmou, protože je málokdo sbírá. Doporučujeme vyzkoušet durian, protože je to skutečně nezapomenutelný zážitek.
Připravili jsme pro vás přehled některých zajímavých druhů.
Jackfruit je ovoce, které svým tvarem připomíná nám známý vodní meloun. Roste však na stromech, je žluté a váží až 20 kg. Uvnitř plodu najdete oranžovožluté dílky. Ve stáncích většinou prodávají jednotlivé dílky napíchnuté na špejli, protože představují oblíbenou pochoutku. Toto ovoce je však využívané hlavně v teplé kuchyni. V některých omáčkách nahrazuje maso. Hlavní sezóna je od června do prosince, ale k dostání je po celý rok.
Rambutan znamená v malajštině “trnitý a přesně tak toto vynikající ovoce vypadá. Je pokryté červenými ostny, které jsou ale příjemně měkké. Velikostí připomíná malinkou mandarinku. Uvnitř je pecka obalená chutnou dužinou. Hlavní sezóna je od června do září. Rambutan má velmi zajímavou a zvláštní chuť, výborný je čerstvý i v kompotu.
Durian je ovocem, které prostě musíte ochutnat, i když vaše první reakce asi nebude pozitivní. Většině lidí totiž zachutná až na druhý pokus, pokud jim vůbec zachutná. místní ho ovšem pokládají za skutečnou pochoutku. Velká žlutozelená koule s ostrými bodlinami trochu připomíná obří kaštan. Uvnitř jsou v jakýchsi komůrkách velké pecky obalené mazlavou světlou dužinou. Pouliční prodavači dokážou plod geniálně rozkrájet a nabízejí tak pouze plátky připomínající dílky melounu bez slupky. Dají vám ho do kousku papíru a můžete si pochutnávat, chuť je smetanová s příchutí cibule. To hlavní jsme však ještě neřekli – durian se proslavil svým příšerným zápachem, který je skutečně nepřehlédnutelný. Lidé, kteří jej jedí poprvé, si většinou zacpávají nos. Během sezóny, kdy dozrává, najdete v malajských hotelech nápisy, které zakazují, abyste si toto ovoce přinesli s sebou dovnitř, a je s ním zakázáno vstupovat i do veřejných prostor a dopravních prostředků. Sezóna je od června do srpna a od listopadu do února. Pozor však na účinky tohoto ovoce – jedná se prý totiž o afrodiziakum!
Mangosteen bývá označován za nejkrásnější tropické ovoce především díky tmavě rudé slupce. Velikostí připomíná pomeranč. Uvnitř také najdete dílky, ale mají bílou barvu a silně připomínají svým vzhledem česnek. Nenechte se ale odratit, je to skutečně ovoce s vynikající sladkokyselou chutí připomínající hroznové víno.
Papaya má svůj původ ve Střední Americe, ale rozšířila se také do jihovýchodní Asie, kde se jí velmi daří. Papaya je dlouhá cca 30 cm, má světle oranžovou dužinu. Zatímco vzhledem připomíná dýni, chuť je spíše melounová, ale mnohem výraznější. Papaya je k dostání po celý rok. Skvělá je nakrájená na kousky a pokapaná citronovou šťávou.
Starfruit, který vděčí za jméno svému nezaměnitelnému hvězdicovitému tvaru, má průsvitnou zelenožlutou barvou. Toto ovoce je velmi křehké a šťavnaté. Má příjemnou nakyslou osvěžující chuť. Zakoupit si jej v Malajsii můžete po celý rok.
Custard Apple pokrývá bradavičnatá, zelená slupka a svým vzhledem připomíná mango. Stejně jako toto ovoce musí být hodně vyzrálé. Podobnost s mangem však končí při pohledu dovnitř plodu, protože dužina je bílá. Má trochu krémovou konsistenci, ale je velmi osvěžující.
Pomelo připomíná vzhledem obrovský pomeranč, který může vážit hodně přes 1 kg. Slupka je však zabarvena více do zelena. Plod ukrytý uvnitř má růžovofialovou barvu a chutí připomíná grapefruit.
Mango patří k oblíbeným druhům ovoce. Pokrývá jej silná tmavě zelená slupka a uvnitř se ukrývá skvělá oranžová dužina. Výborné je jako papaya s citronovou šťavou, skvělý je také džus.



© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro





Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz