Dovolená Jamajka


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Jamajka - navigace  
zájezdy Jamajka Hotely a ubytování Jamajka
Last minute Jamajka Informace Jamajka
Víza Jamajka Fotogalerie Jamajka
Mapy a průvodce Jamajka Recenze hotelů Jamajka
Diskuze Jamajka Okružní plavby Jamajka



Jamajka

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pít-->ReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Koza na curry
Asi 1,5 kg kozího masa omyjte a okořeňte 4 lžičkami curry, 4 svazky tymiánu, 2 lodyhami česneku, černým pepřem a solí, přidejte 2 pokrájené cibule a nechte přes noc uležet v lednici.
Druhý den rozehřejte trošku oleje v hrnci a maso zprudka opečte dohněda. Přilijte šálek vody a 2 menší mrkve nakrájené na kolečka. Vařte do měkka. Nakonec přidejte pro chuť 2 celé kousky Skotch Bonnet Pepper a pár minut povařte. Zahustěte lžičkou kukuřičného škrobu a podávejte s bílou rýží.

Polévka Manish
Oddělte a omyjte kozí hlavu. Dejte ji do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte 2 oloupané chochos a 3-6 zelených banánů. Přidejte ještě 2 stroužky česneku a vařte do změknutí.
Když je maso hotové, přihoďte 1 balení nudlí, černý pepř, escallion, tymián, chilli a případně jiné koření na dochucení. Servírujte horké.

Callaloo
Asi 0,5 kg listů callaloo (obdoba našeho špenátu) omyjte a nakrájejte na kousky. Na másle dozlatova opražte na kousky nakrájenou středně velkou cibuli, přidejte listy, zalijte vodou a duste pod pokličkou do měkka. Poté přidejte na dochucení Scotch Bonnet Pepper, černý pepř a sůl. Podávejte s avokádem.

Hrášek s rýží
Asi 1/4 šálku zeleného hrášku dobře propláchněte vodou a vařte v hrnci se 2 šálky vody, 3 šálky kokosového mléka a stroužkem česneku. Když je hrášek hotový, přidejte sůl a pepř, 1 zelený pepř, tymián, escallion a 2 šálky rýže. Promíchejte dohromady, ztlumte teplotu a nechte dovařit.

Humr na curry
Asi 1 kg humřího masa přelijte vařící vodou. Propláchněte vodou s octem. Na másle poduste 1 velké rajče pokrájené na kostičky, pokrájenou střední cibuli a 3 stonky escallionu. Maso obalte v curry a přidejte na zeleninu. Ponechte asi 8 minut. Potom zalijte 1/3 šálku vody, osolte, opepřete a přidejte 1/2 lžičky kukuřičné moučky. Duste asi 8 minut pod pokličkou. Servírujte horké s bílou rýží.

Jamajská čínská kuřecí rýže
1 šálek vařeného kuřecího masa sekaného na kousky, nakrájenou větší cibuli, špetku pepře, 2 nakrájené stonky escallionu a 2 polévkové lžíce oleje dejte do hrnce. Přidejte 1 syrové vejce, dobře promíchejte a zahřejte. Přidejte 4 šálky vařené bílé rýže a za stálého míchání duste. Po chvíli zalijte směs sojovou omáčkou, dokud se rýže nezbarví. Podávejte teplé.

Pepřová polévka
Uvařte do měkka 6 svazků omytých a na kousky nakrájených listů callaloo, 1 malou hlavičku kapusty nakrájenou na proužky a asi čtvrt kila hovězího na kousky. Přidejte knedlíčky vyrobené z mouky a vody, nakrájenou hlízu yam (zelenina podobná bramborám) a opět povařte. Nakonec dochuťte escallionem, sušeným ibiškem , tymiánem, Scotch Bonnet pepřem a černým pepřem. Podávejte jako hlavní jídlo.

Tradiční grilované kuře
3 kuřata rozpulte, pokapejte šťávou z limetek a potřete 6 stroužky utřeného česneku. Smíchejte 2 lžičky koření pimento, 1/2 lžičky muškátového květu a oříšku, lžičku soli, cukru a pepře a 2 lžičky tymiánu, přidejte 1 a 1/2 šálku escallionu, 2 kousky Skotch Bonnet Pepper a 2 nadrobno nakrájené cibule. 2 lžíce oleje vlijte na pekáč, na něj položte kuřata a posypte je směsí koření. Nechte uležet minimálně 2 hodiny, lépe ale přes noc. Druhý den rozehřejte gril a kuřata na nich dozlatova upečte. Nepečte příliš zprudka a otáčejte je. Nakrájejte na kousky a podávejte s tradiční grilovací omáčkou.

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy




AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz