Dovolená Jamajka


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Jamajka - navigace  
zájezdy Jamajka Hotely a ubytování Jamajka
Last minute Jamajka Informace Jamajka
Víza Jamajka Fotogalerie Jamajka
Mapy a průvodce Jamajka Recenze hotelů Jamajka
Diskuze Jamajka Okružní plavby Jamajka



Jamajka

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítReceptyCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Jakmile se ocitnete na Jamajce, objevíte ráj chutí a vůní. Jamajčané si své speciality dokáží vychutnat, ale také jsou otevřeni novým trendům, proto tu najdete i místa s typicky evropskou kuchyní nebo čínské restaurace. Jedinečné zážitky nabízejí jak plážové restaurace pod širým nebem, tak i restaurace v luxusních pětihvězdičkových hotelích.
Na Jamajce můžete ochutnat asi nejrozmanitější karibskou kuchyni. Místní kuchaři načerpali své zkušenosti částečně od Španělů, Angličanů, Číňanů a Afričanů, přidali oblíbené jamajské koření a všude rostoucí ovoce, a vznikla tak typická jamajská kuchyně.


SLOVNÍČEK OBVYKLÝCH JAMAJSKÝCH SUROVIN A POKRMŮ:
Ackee - typický jamajský strom, který dává speciální tmavě rudé ovoce. Nedozrálé je prudce jedovaté, ale jako dostatečně zralé je velmi chutné. Dužina se obvykle podává jako pochoutka ke snídani.

Annatto - jamajské žluté koření s pyžmovou chutí. Získává se ze semen kvetoucích stromů.

Bay Rum - strom, plodící malé tmavé bobule zvané Maleguetta Pepper. Získává se z nich koření, které se používá takřka do všech místních jídel, především do polévek a omáček.

Breadfruit - speciální ovoce, které sem bylo dovezeno z Tahiti. Lesklé zelené plody dosahují délky až 25 cm a syrové se nejedí. Uvařené se přidávají k těstovinám, rýži nebo zelenině, dále se grilují, pečou nebo smaží.

Callaloo - typická jamajská zelenina připomínající špenát. Bývá také nazývána Čínský špenát. Bývá upravována na řadu způsobů a většinou se podává jako příloha.

Star Fruit - žlutá plody specifického hvězdicovitého tvaru. Toto ovoce se je velmi sladké a zpravidla se používá do dezertů nebo sladkých nápojů a díky svému tvaru také jako ozdoba jídel.

Cassava - dlouhá kořenová zelenina. Měří asi 20 cm na délku a 5 cm na šířku a má tmavou slupku a zářivě bílou dužinu. Sladká cassava se vaří a konzumuje jako příloha, hořká musí být vařena déle (asi 45 minut).

Kokosy - rostou na ostrově celoročně. Konzumují se jak v ještě zelené, tak i ve zralé formě. Konzumuje se z nich tekutina - kokosové mléko, i dužina, ze které se nejčastěji připravují dezerty.

Dasheen - je škrobová hlíza připomínající naše brambory. Servíruje se vařená jako příloha, nebo na kostky nakrájená v polévkách.

Ančovičky - drobné čerstvé rybky, které se obvykle konzumují naložené v koření, pepři a oleji.

Kozí maso - velmi oblíbený pokrm. Jamajčané zpravidla konzumují kozy ( někdy nahrazované kůzlaty) ve speciální úpravě s curry. Místní kuchyně využívá všechny části včetně hlavy, ze které ze připravují vývary. Více v kapitole recepty.

Guava - tropické ovoce, které má mnoho forem a specifické aroma. Má žlutozelenou slupku a pod ní mnoho červených lesklých dužinatých zrníček velikosti hrachu. Bývá používána i nezralá, a to hlavně do sirupů, punčů a zmrzlin.

Ibišek (Hibiscus) - tropická rostlina používaná i v kuchyni. Neplést se zahradním ibiškem. Rudé květy se suší a přidávají do džemů a omáček.

Jack - speciální mořská ryba zbarvená dozelena. Váží až 60 kg a upravuje se na mnoho způsobů.

Limetky (Limes) - citrusové ovoce se žlutou slupkou a zelenou dužinou. Osvěžující chuť a využití podobné našim citronům. Přidávají se do omáček, marinád, k masu a do moučníků.

Humr (Lobster) - je na Jamajce často loven. Vařené maso je zde považováno spíše podřadné, ale pro nás je to opravdová pochoutka.

Mammey Apple - větší tropické ovoce podobné broskvím. Nejčastěji používáno do džemů.

Mango - bylo přivezeno z Indie. Zelená manga jsou používána k výrobě horkých omáček, zralá pak do dezertů, sladkostí a nápojů.

Nutmeg - typické nasládlé koření s velmi aromatickou chutí. Používá se do koláčů, pudinků a nápojů.

Papaya - ovoce, též nazívané pawpaw. Oranžové plody jsou nesmírně chutné a sladké, často se používají do salátů a pro výrobu džusu.

Plantain - patří do stejné skupiny ovoce jako banány, přesto se používá spíše jako zelenina. Plody buď zelené nebo zralé a žluté jsou velmi aromatické a používají se k dochucování pokrmů.

Saltfish - výraz pro jakoukoliv slanou smaženou rybu, nejčastěji tresku. Někdy se kupují dovážené, ale Jamajčané často zpracovávají i čerstvě ulovené ryby. Nejčastější jamajskou snídaní je právě smažená ryba s dužinou ovoce ackee.

Sour sop - oválné ovoce poseté bodlinkami. Dužina je velmi jemné chuti a používá se míchaných nápojů, moučníků a zmrzlin.

Skotch Bonnet Pepper - velmi ostré typické koření. Prodává se celý v barvách od žlutavé do ostře hnědé. Používá se do omáček a k masům.

Star Apple - ovoce, z něhož se vyrábějí tradiční moučníky zvané matrimony. Plody velikosti pomeranče purpurové barvy, někdy přecházející do zelena. Velmi zajímavě chutná.

Tamarind - dekorativní strom, který plodí hnědé lusky se sladkou dužinou. Ta se používá především k dochucování omáček a dalších pokrmů, ale taky v přírodní medicíně.

West Indian Pumpkin - dýně sladké chuti. Zelenina, která se používá do omáček polévek, pudinků. Také známá jako calabaza.


Zajímavé odkazy

Odkaz na restaurace
Odkaz na společenskou etiketu

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy






AZ elektro



Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz