Dovolená Izrael


banner

Před cestou
Víza
Očkování a nemoci
Celní předpisy
Co koupit na cestu
Okolní země
Kdy jet
Zajímavé akce
Počasí a podnebí
Turistické lokality
Historické lokality
Přírodní lokality
Sportovní lokality
Pobytová střediska
Na co dát pozor
Nemoci, zvířata
Dopravní předpisy
Společenská etiketa
Jídlo a pití
Osobní bezpečnost
Praktické info
Česká ambasáda
Nemocnice, pojištění
Směnárny a banky
Telefony
Int. kavárny
Místní doprava
Kde jíst a pít
Obchody a tržiště
Elektřina, zásuvky
Spropitné
Policie
Společenská etiketa
Kde se tam můžu ubytovat?
Info o možnostech ubytování
Ceny a ubytování
Hotely
Slovníček výrazů
Zajímavosti
Zeměpis
Oblasti
Geografie
Podnebí
Přírodní podmínky
O lidech
O lidech obecně
Náboženství
Národnosti
Další zajímavosti
Sociální uspořádání
Historie
Historie - Kultura
Historie - Politika
Kuchyně
Všeobecné informace
Co nejíst a nepít
Recepty
Hospodářství
Všeobecné info
Průmysl
Zemědělství
Přírodopis
Podnebí
Zvířata
Rostliny
Přírodní podmínky






  Izrael - navigace  
zájezdy Izrael Hotely a ubytování Izrael
Luxusní zájezdy Izrael Informace Izrael
Last minute Izrael Fotogalerie Izrael
Víza Izrael Recenze hotelů Izrael
Mapy a průvodce Izrael Diskuze Izrael



Izrael

 --> Chcete se o zemi něco dozvědět? --> Kuchyně

-->Všeobecné informaceCo tam nesmím jíst a pítCeny jídel
Vytisknout tuto stránku
Rychlé hledání     v této zemi celý web  

Informace

Samostatný stát vznikl až v r. 1948 a jeho obyvatelé, kteří sem přicházeli od konce 19. století
až do současnosti, přicházeli z různých národních prostředí a přinášeli si s sebou i své kuchařské tradice. Tou různorodostí je izraelská kuchyně pochopitelně poznamenaná. Zásady, kterých se Židé drží při stravování, jsou bližší muslimským než křesťanským zásadám. S výjimkou půstu byli křesťané osvobozeni od povinnosti vyhýbat se jistým druhům nápojů a pokrmů. Z vína se v křesťanství stal symbol krve a přestalo být nápojem nečistým a zakázaným jako původně u Židů. Islám se naopak vrací k zákazu alkoholických nápojů a obdobně jako židovské náboženství zakazuje konzumovat vepřové maso a zvířata, která předtím nebyla zbavena krve.
Věřící Žid požívá pouze obřadně čisté (košer) pokrmy. Rabíni-znalci dohlížejí na to, aby certifikát o podávání takových pokrmů získali pouze jimi doporučené restaurace, které splňují přísné požadavky. Hebrejský výraz košer znamená čistý, vhodný, přípustný a souboru pravidel pro přípravu košer pokrmů se říká Kašrut. Vychází se ze Starého zákona, podle kterého existují tři základní pravidla košer kuchyně:

1. Nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky. Proto nesmí přijít maso a mléko dohromady ani v hrnci, ani po jídle v žaludku. Správně by mělo existovat dvojí nádobí.
2. Je zakázáno požívání krve. Proto se porážená zvířata musí pověsit hlavou dolů, aby zcela vykrvácela. Vnitřnosti se důkladně prosolí, aby se zbavily každé kapky krve.
3. Ze savců se mohou požívat jen přežvýkavci – sudokopytníci, dále je povolena drůbež a z toho, co žije „ve vodách, v mořích a bystřinách všechno, co má ploutve a šupiny“. Z toho tedy vyplývá, že se nesmí požívat velbloudí a vepřové maso stejně jako humři a krabi.

Asi tedy sotva si v Izraeli budete pochutnávat na kuřeti v krémové omáčce, na rybě v těstíčku a na čaji s mlékem. Americké řetězce rychlého občerstvení se příliš neprosadil, protože je nevhodné prokládat hamburgery sýrem a majonézou.
I když moderní izraelská společnost je pokládána za sekulární, průzkum v r. 1995 odhalil, že zhruba 90% židovských obyvatel Izraele dodržuje některá z výše uvedených pravidel. Proto místním restauracím se vyplatí, aby byly „košer“.
Ve středu Jeruzaléma, v ulici Shamai, je však velký Mc Donald, kde je vždy plno. Zástupce restaurace tvrdí, že maso je zde košer a kdo chce, může si dát k hamburgeru sýr. To se ale nelíbí ortodoxní židovské komunitě, která různými hesly atd. odrazuje Židy od návštěvy. Ve světle posledních voleb, kdy pravice a ortodoxní Židé měly navrch, nelze počítat s tím, že do zdejších stravovacích návyků by brzy přišly nějaké změny.
Izraelská kuchyně však se odlišuje od košer připravovaných jídel jinde ve světě. Arabský vliv je znát. Orientální přísady dodávají zdejším jídlům výbornou chuť. V jídlech se setkáte s typickými přísadami jako např. je sezam, skořice a máta, datle, pomeranče a hrozny, koriandr, růžový olej a med. Izraelskou kuchyni také ovlivňuje arabská záliba v tuku a oleji.
Snídaně bývá obvykle vydatná a se širokým výběrem. Ve většině hotelů je standardem bufet se saláty, sýry, vejci, rybami, olivami a tvarohem. Oběd bývá skromnější, tvoří jej spíše občerstvení z masa a příloh. Nejběžnější je kebab ( hovězí nebo skopová sekaná), šašlik (maso na rožni ) a ševarma (na rožni opečené jemné plátky skopového nebo kuřecího masa).
Hlavním a nejvydatnějším jídlem je večeře. Protože jsme ve středozemní oblasti, kde život začíná později a končí někdy kolem půlnoci, večeře se podává tak kolem deváté hodiny.
Začíná se saláty a olivami a po hlavním jídle přijdou zákusky, ovoce a sýr.

Typické jídlo
Na každém rohu si v některé z nesčetných, většinou arabských, pekáren můžete koupit nějakou sladkost, nechat si připravit sendvič, louskat všelijaká semínka nebo se zastavit u stánku na tradiční falafel. Je to původně arabský vynález – smažené kuličky z cizrnové kaše jsou napěchovány do rozříznuté chlebové placky zvané pita společně s hranolky, spoustou salátů a nakládané zeleniny. K tomu patří světlá nahořklá sezamová omáčka tahina, a samozřejmě také jedna z ostrých červených omáček nebo kečup. Zákazník se u stánků s falafelem většinou obsluhuje sám, horliví a častí jedlíci falafelu postupují tak, že napřed vyjedí svou placku do poloviny a potom si ji doplní dalšími pochoutkami, které ještě nezkusili.
Snad na každém jídelním lístku najdeme hummus. Jedná se o jemnou kaši nebo pyré z cizrny a s přísadami cibule, různých bylin a česneku. Neodmyslitelnou přílohou jsou olivy a kromě toho se do kaše kápne několik kapek olivového oleje. Hummus se nabírá na placku a je vhodným předkrmem nebo i přílohou k hlavnímu jídlu.
Populární jsou plněné baklažány mashi, které se ujaly v Evropě zvláště kolem Středozemního moře.
Z masitých jídel je to ševarma, slabé plátky skopového či kuřecího masa jsou hutně napěchovány na otočnou vertikální tyč a rožní se otáčením kolem ohně. Plátky se odkrojují a zabalí do placky, do které se ještě může něco přidat.
Kdo si libuje v rybích specialitách, tomu určitě přijde k chuti grilovaná „ryba sv.Petra“ (mousht) nebo marinovaný tuňák (palamida), zatímco ctitelé „ajntopfu“ si pochutnají na krupniku z krup, fazolí, zeleniny a masa.
Po hlavním jídle se podává mátový čaj nebo turecká moka káva. Je zvykem silně sladit.
V Izraeli si přijdou na své i milovníci sladkých jídel. Pochoutkou je ořechový koláč (baklava) , pečivo konafa se sirupem a různými druhy ořechů, hojně se podává sladká rýže s mlékem (mahalebbi) , karamelový puding malabi a kandované kousky ovoce.
V zemi je bohatý výběr ovoce. Zvláště proslulé jsou citrusové plody, celosvětově mají dobrý zvuk pomeranče jaffa. Z dalšího ovoce jsou to melouny, granátová jablíčka, fíky, datle, guava i avokádo kromě kvalitních jablek, jahod atd. Pro nás zvláštností je sabra, kaktusové ovoce (opuncie), které připomíná ruční granát a které sem bylo importováno kdysi z Mexika. Izraelským Židům-domorodcům se někdy přezdívá „sabra“ po tomto ovoci. Na povrchu je tvrdé a trnité, uvnitř sladké a jemné. V sezoně je všude k dostání.

Nápoje
Čaj a káva jsou nejpopulárnější. Arabové servírují většinou čaj ve skle a jejich čaj je velmi tmavý a sladký a s osvěžující mátou. Židé si spíše potrpí na čaji s citronem nebo s práškem (creamer) připomínajícím mléko, ale vyrobeným na rostlinné bázi, aby vyhověli požadavku košer. Káva se pije tmavá a silná, Arabové či orientální Židé často servírují hořkou tureckou kávu s přídavkem kardamonu.
Limonády jsou drahé a proto se vyplatí koupit větší balení v supermarketu. Všude jsou k dispozici ovocné šťávy, kromě citrusových džusů jsou tradičními palestinskými drinky datlová a mandlová šťáva.
Alkoholické nápoje – pivo je populární a cestovatelé dávají přednost značce Goldstar zatímco Izraelci si spíše oblíbili Maccabee, které je jediným exportovaným pivem z Izraele. Z importovaných piv je běžný Carlsberg a Heineken. Zvláštní pozornost si zasluhují vína, která se již více jak sto let pěstují na západních svazích Karmelského pohoří a v poslední době i na západních svazích Golanských výšin. Zárukou kvality je etiketa „Rotschild“ a jako suvenýr domů lze doporučit zdejší chutné červené víno Cabernet Sauvignon nebo bílý ryzlink Emerald. Ačkoli regály jsou plné lahvového vína, Izraelci nejsou velkými pijáky ani vína ani tvrdého alkoholu. Většina Židů (kromě mladé generace, u které se víno stává stále větší oblibou), si skleničku dopřeje ve sváteční dny nebo v sobotu. Arabští muslimové jsou většinou – v souladu s koránem – abstinenti.
Z tvrdého alkoholu je známý arak, který se vyrábí např. z vína, rýže a datlí. Poměrně kvalitní je i brandy a široký výběr je v likérech, kde úspěšnou značkou je Carmel-Zion´s Hallelujah.

Zvláštnosti kuchyně
Izrael sice neleží v Evropě, ale je natolik vyspělou zemí, že se zde nemusíme jako v řadě rozvojových zemích zabývat otázkou co nemůžeme nebo nesmíme jíst anebo pít. Jen bychom vždy měli oprat ovoce a v létě si dát pozor na zmrzlinu a ledové nápoje kvůli průjmu. K doplnění obrázku o místních možnostech jsou užitečné další informace:
Vegetariánská strava – díky pravidlům košer vegetariáni mohou mohou považovat Izrael za zemi zaslíbenou.V zemi je hodně restaurací, kde se podávají jen mléčné pokrmy.
Orientální židovská kuchyně – orientální jídla byla importována Židy, kteří imigrovali z arabských zemí, např. z Jemenu. Kromě salátů, felafelu a ševarmy se orientální restaurace specializují na masa grilovaná na plameni jako např. šašlik, skládající se z kousků masa anebo kebab, což je mleté maso. Zvláštní specialitou jsou vnitřnosti jako např. krocaní varlata, kravské vemeno nebo slezina a srdce. Chutná to lépe a tato jídla nejsou tak drahá. Orientální kuchyně je také proslavená nádivkami, zelenina i maso se nadívají rýží, oříškami, hrozinkami a kořením. V jemenských restauracích bývá nadívaná zelenina podávaná jako předkrm.
Východoevropská židovská kuchyně – je charakteristická vídeňským řízkem a maďarským gulášem. V Izraeli se ujaly kromě toho palačinky plněné houbami nebo sýrem, ale nikdy masem s ohledem na principy košer.
Palestinská kuchyně – jak už výše uvedeno, felafel, tahina a humus jsou páteří této kuchyně ve variacích se saláty. K tomu se vždy přikusuje plackový chléb. K tomu ještě přistupuje fuul, což jsou mleté boby často ochucené česnekem. Všudepřítomným je také lilek. Specialitou v Hebronu a Jerichu je mansaf, tj. rýže podávaná s kousky jehněčího, oříšky, citronovou šťávou a bylinkami. V řadě restaurací se podávají jako úvodní chod mezze, což je přitažlivé pro oko Evropana, protože se jedná o řadu misek, ve kterých se kombinuje humus, plněný vinný list, olivy, nakládaná zelenina a různé saláty. Jako polévka se podává melok, tj. polévka z listové zeleniny. Pak následuje kubbe, okořenéné mleté jehněčí nebo hovězí, které je smícháno s burghulem tj. rozemletou pšenicí.
Zvláštní kapitolou jsou sladká jídla a zákusky. Jsou nasáklá medem a plná cukru, tedy vzdálená evropskému apetitu, ale v arabské komunitě patří mezi velké pochoutky tak jako
neuvěřitelně proslazený čaj. Je třeba se také zmínit o baklavě. Je to zákusek z upražené rozemleté pšenice, který je vyplněn pistáciemi nebo lískovými oříšky a byl ponořen do medu.
Chléb – výběr je velký. Mnozí cestovatelé si myslí, že nejlacinější je pitta, což jsou ploché a kulaté bochníčky, které pečou Arabové nebo orientální Židé. Pokud počítáte každou korunu (šekel), tak na polovičku vás vyjde bílý dotovaný klasický chléb. Hallah je jemnější druh chleba, jehož konzumace je určena hlavně na šabat. Oblíbený je také sladký chléb máčený v sirupu a s náplní čokolády a rozinek. V pekárnách orientálních Arabů se peče podobný chléb jako dělají Arabové. Populární je pitta se sezamovými jádry.


Průvodci a mapy


Izrael...
Izrael - průvodce
199 Kč
Izrael...
Izrael - DVD
99 Kč

© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz

Vyhledávání:


Chcete vědět o všem, co se děje na Sopce, první?
email  
heslo  
zapamatovat heslo

Nová registrace
Zapomněl jsem heslo
Chci změnit nastavení
Chci zrušit účet

Odkazy


AZ elektro





Partnerské weby
CK Marco Polo - exotická dovolená snů | pobytové i poznávací zájezdy | zájezdy na míru | dovolená u moře Kvalitní zahradní nábytek www.africke-expedice.cz www.calabria.cz